Linkovi

Protesti poljoprivrednika u BiH - 2004-11-22


Nezadovoljni stanjem u agraru i nekontrolisanim uvozom poljoprivrednih proizvoda iz susjednih zemalja, poljoprivredni proizvođači iz Republike Srpske i Federacije blokirali su danas nekoliko graničnih prelaza prema Hrvatskoj.

Predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i Federacije B i H blokirali su danas granične prelaze prema Hrvatskoj u Bosanskoj Gradišci, Izačiću, Doljanima i Gorici nezadovoljni sporazumom o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama.

Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera B i H, Vladimira Usorca u Bosnu i Hercegovinu se uvoze šleperi mesa iz Hrvatske dok ova zemlja ne dozvoljava uvoz ni kilogram mesa iz B i H. Stoga je sa danas održanih protesta zatraženo od Savjeta ministara i entitetskih Vlada da riješe brojne probleme domaćih poljoprivrednika.

»Naši problemi su ugovor o slobodnoj trgovini, statusno pitanje farmera, neriješena zakonska regulativa i sve ostalo. Rok je 5. decembar da sjednemo sa sva tri premijera i riješimo te probleme.«

Ujedno je od Uprave za indirektno oporezivanje BiH zatraženo da zabarani ulazak kamiona iz Hrvatske i Srbije i Crne Gore u BiH, ili da se uvedu carine na uvoz mlijeka, mesa i žive stoke. U protivnom predstavnici udruženja poljoprivrednika najavljuju kontramjere, ističe Usorac.

»Druge su mjere da ćemo robe iz Hrvatske vraćati da ćemo onda ozbiljnije blokirati i puteve i sve ostalo, da ćemo okupiti, daleko više ljudi.«

Recimo i to da je danas pola sata bio blokiran i magistralni put Brčko-Lončari, zbog nezadovoljstva članova Sekcije transporta i komunikacija Privredne komore Brčko brojem dodijeljenih dozvola za obavljanje prevozničke djelatnosti.

XS
SM
MD
LG