Linkovi

Zbog opasnosti od terorizma pojačana kontrola američkih luka - 2004-11-22


Zabrinutosti zbog mogućih novih terorističkih napada na Sjedinjene države su učinile da je trenutno fokus na nekoliko ranjivih područja, uključujući i luke.

Više od sedam hiljada teretnih kontejnera ulaze i izlaze iz Long Beacha, jednu od glavnih luka na američkoj zapadnoj obali u Kaliforniji. Sve do nedavno, bio je potreban samo jednostavan oblik identifikacije, kao što je vozačka dozvola, kako bi se prošlo kroz tačke sigurnosti i došlo do dokova. Ali mjere sigurnosti su sada oštrije, dok je ministarstvo za unutrašnju sigurnost započelo testiranje nove identifikacione kartice.

Ovo povećava našu sigurnost, štiti naše luke, kontrolira pristup i jednostavnije je za radnike, kaže potsekretar ministarstva za unutrašnju sigurnost Asa Hutchinson.

Nova kartica sadrži detaljne informacije o vlasniku i ona će u dogledno vrijeme zamijeniti na desetine oblika identifikacije koji se trenutno smatraju prihvatljivim. Sve je to dio sedmomjesečnog pilot programa koji je, za sada, volonterski. Radnici za transport koji su dio programa moraju pokazati novu identifikacionu karticu i dati otiske prstiju prije nego uđu u sigurnosnu zonu na doku.

Morate verificirati biometričke podatke sa onima na kartici--to vam dokazuje da se radi o istoj osobi, kaže ekspert za sigurnost Tom Swider.

Nakon 11 septembra, ministarstvo za unutrašnju sigurnost je potrošilo na desetine miliona dolara na program u Long Beachu. Potencijalne dobrobiti programa, a to je spriječavanje terorističkih napada i ekonomskog haosa, imaju neprocjenjivu vrijednost.

XS
SM
MD
LG