Linkovi

Mi živimo u medjusobno ovisnom svijetu... - 2004-11-20


Jučerašnje otvaranje predsjedničke biblioteke u mjestu Little Rock u Arkanzasu, posvećene bivšem predsjedniku Clintonu bilo je prilika za aktuelnog i tri bivša predsjednika da nastoje amerikancima i svijetu pokazati da je Amerika ujedinjena i nakon oštre predsjedničke utrke. U svojim istupima dva demokratska i dva republikanska predsjednika su nastojali razlike ostaviti po strani, i našaliti se, ali je predsjednik Clinton to iskoristio i za savjet sadašnjoj administraciji.

Da je predsjednik Clinton bio na Titatniku, potono bi ledeni brijeg, našalio se jučer predsjednik Bush, govoreći o ogromnoj energiji sa kojom je radio predsjdnik Clinton.

Clinton je bio 8 godina u Bijeloj kući izmedju Busha oca i Busha sina. Stariji Bush, 41 predsjednik Sjedinjenih Država, sjećajući se tadašnje kampanje kaže da je Clinton bio tako prirodan u kontaktu sa biračima da je sve izgledalo tako lako - I mrzio sam ga zbog toga, našalio se Bush otac.

Njegov sin, 43 predsjednik Sjedinjenih Država, George W. Bush, je šarm predsjednika Clintona, koji je tako magično privlačio ljude, opisao ovako - Kada je sin u Arkanzasu upitao oca zašto toliko voli Clintona on je odgovorio: Sine, on te gleda uoči, rukuje se sa tobom, drži u naručju tvoju bebu, miluje tvog psa, i sve to radi u isto vrijeme.

U Bijeloj kući cijela zemlja je bila svjedok njegove briljantnosti i njegovog majstorstva oko detalja, njegove snažne uvjerljivosti, i postojanosti, rekao je predsjednik Bush.

Ova je zgrada kao moj muž, otvorena, ugodna, i ispunjena svjetlošću, rekla je njegova supruga Hillary.

165 miliona vrijedna biblioteka je spomenik Clitonovih 8 godina provedenih u Bijeloj kući.

Ova je biblioteka simbol mosta, mosta ka 21 vijeku. Nazvali su je velikim dostignućem nove ere i britanski magazin je napisao da podsejća na veliku pokretnu kuću, mislim da sam to ja. Ja sam pomalo crven, pomalo plav, našalio se Clinton podjsjećajući na izborne podjele na plave - demokratske i crvene - republikanske države.

Osvrćući se kroz šalu na reizbor predsjednika Busha - da je otvaranje vlastite biblioteke time odgodio za četiri godine, Bill Clinton je jučerašnje obraćanje iskoristio i za savjet.

”Gradnja mostova - Ja vjerujem da je naša misija u novom vijeku jasna. U dobru i zlu mi živimo u medjusobno ovisnom svijetu u kojem nemožemo izbjeći jedni druge. I dok se moramo boriti protiv naših neprijatelja, nije moguće da ih sve pobijemo, zatvorimo ili okupiramo. Prema tome trebamo naše živote sprovesti pokušavajući izgraditi globalno društvo i američko društvo koje će dijeliti odgovornosti, vrijednosti i dobrobiti.“

Nema ništa pogrešno sa Amerikom što ne bi moglo biti izlječeno onim što je ispravno sa Amerikom, rečenica je iz njegovog inauguralnog govora 1993. koja nas sada podsjeća u njegovoj biblioteci u Arkanzasu.

XS
SM
MD
LG