Linkovi

Bagdad: Pripadnici iračke Nacionalne Garde napali jednu od važnijih džamija sunitskih muslimana - 2004-11-20


Pripadnici iračke Nacionalne Garde, uz podršku američkih snaga, napali su jednu od važnijih džamija sunitskih muslimana u Bagdadu, ubivši najmanje 2 osobe i ranivši još nekoliko. Nije saopšten razlog za ovaj napad, ali je džamija Abu Hanifa poznata po svojoj anti-američkoj agitaciji i podršci bivšem režimu Saddama Husseina. Juče je privremena iračka vlada upozorila da će islamski vjerski službenici koji podstiču nasilje biti smatrani učesnicima u teroru.

U medjuvremenu, u centru Bagdada, jedan automobil bomba je eksplodirao pored iračke policijske patrole, usmrtivši jednu i ranivši četiri osobe. Humanitarna grupa World Vision Australia je saopćila kako se povlači iz Iraka jer je isuviše opasno; ovakva odluka dolazi nakon ubojstva direktorice humanitarne grupe CARE, Margaret Hassan, koja je 30 godina pomagala iračkom narodu. Gospodja Hassan je bila irački državljanin.

Ovdje u Washingtonu su američki zvaničnici izrazili zabrinutost zbog odbijanja nekih članica NATO saveza da pošalju svoje instruktore u Irak, za treninig iračke vojske. Zvaničnici State Departmenta koji žele ostati neimenovani, kažu da Belgija, Francuska , Njemačka, Luksemburg i Španjolska odbijaju , ne dozvoljavaju svojim oficirima da pomognu u treningu.

XS
SM
MD
LG