Linkovi

Osude ubistva katoličkog svećenika  Kazimira Višatickog - 2004-11-20


U Mitropoliji dabrobosanskoj i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj zaprepašteni su viješću o ubistvu rimokatoličkog svećenika Kazimira Višatickog te najoštrije osuđuju taj "neljudski i kriminalni čin".

U zajedničkom saopćenju koje su potpisalimitropolit dabrobosanski Nikolaj, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i episkop humski Maksim izraženi su,kako je rečeno, "braći rimokatolicima" duboka bol i iskreno žaljenje zbog ove tragedije.

"Naše duboko saučešće rađa se i iz saznanja da je počivši Kazimir bio smjerni sveštenik koji je službu Gospodu i svojoj pastvi vršio na predan i posvećen način, navedeno je u saopćenju.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović ovim povodom uputio je saučešće nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, biskupu banjalučkom Franji Komarici i porodici Višetickog.

On je istakao da "ovo mučko ubistvo na slikovit način ocrtava težinu povratka naših prognanih na predratna ognjišta".

"Koliko god bila teška bol i nerazumijevanje okruženja, to nas ne smije odvojiti od naših osnovnih načela - povratka na svoje i želje da živimo u miru", navodi se u saučešću Čovića.

Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić uputio je danas banjalučkom biskupu Franji Komarici telegram saučešća povodom tragičnog ubistva župnika iz Bosanske Gradiške, Kazimira Višatickog.

Čavić je izrazio saučešće i župnikovoj porodici i vjernicima biskupije. Jučerašnje ubistvo su najoštrije osudili načelnik opštine Bosanska Gradiška Nikola Kragulj,opštinski odbor SDS-a i drugi zvaničnici i političke stranke iz Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG