Linkovi

Kako pomoći Iraku? - 2004-11-20


22 i 23 novembra, u Sharm el-Sheikhu u Egiptu će biti održana medjunarodna konferencija o budućnosti Iraka. Državni sekretar Colin Powell kaže da će na konferenciji ” biti stavljeno do znanja da iračka privremna vlada zaslužuje podršku svojih susjeda i medjunarodne zajednice kako bi mogli krenuti prema izborima u januaru”.

Na konferenciji u Sharm el-Sheiku će biti zvaničnici Sjedinjenih Država, Ujedinjenih naroda, Grupe 8 vodećih industrijskih zemalja, te predstavnici Arapskih i muslimanskih zemalja.

Glasnogovornik State departmenta, Richard Boucher: Susret kojeg su organizirali Irak i Egipat, koji je domaćin konferencije, namijenjen je razgovoru o tome kako da zemlje G-8 i irački susjedi podrže miran i stabilan razvoj Iraka.

Ministar vanjskih poslova Iraka, Hoshyar Zebari kaže da Irak ”želi medjunarodnu podršku za političku tranziciju ka izbornoj, predstavničkoj vladi.“ Gospodin Zebari kaže da očekuje da konferencija da ”jasnu medjunarodnu podršku za prenos suvereniteta na izabranu vladu i za proces političke stabilizacije u Iraku.“

Pomoćnik državnog sekretara, William Burns kaže da Sjedinjene Države ” misle da je konferencija velika šansa za pomoć Iračanima i iračkoj vladi. On kaže, ”Fokus je na pribavljanju podrške iračkom političkom procesu...za ekonomski oporavak, jednako kao i za sigurnost Iraka. To su sve područja u kojima Irak, njegovi susjedi i medjunarodna zajednica imaju veliki ulog.

XS
SM
MD
LG