Linkovi

Vakcina protiv tumora na grliću materice - 2004-11-19


Nove kliničke studije daju nadu da jedna nova vakcina, koja je još u eksperimentalnoj fazi, možda može zaštititi žene od tumora grlića materice.

Erika Klein je dobrovoljno pristala na testiranje tom vakcinom i dobila je tri injekcije u 6 mjeseci.

Veoma su lake za podnijeti, bez ikakvih propratnih efekata.., kaže ona. Preliminarni nalazi kliničkih ispitivanja pokazuju da injekcije djeluju. Prije 4 godine grupi od 1100 žena date su injekcije ili sa vakcinom ili sa placebom. Od onih koje su dobile stvarnu vakcinu i praćene tokom cijelog perioda - ni jedna danas nema nikakve, pa ni predkancerozne otoke. Od onih koje su dobile lažnu vakcinu ili placebo, najmanje 12 njih danas ima izrasline koje mogu postati kancerogene. Dr. Diane Harper sa medicinskog fakulteta u Dartmouthu, najavljuje nove testove neophodne da bi se potvrdili nalazi, ali već sada izgleda da je došlo dovelikog koraka naprijed u preventivi tumora:

Ovo izaziva ogromno uzbudjenje jer nije poznat ni jedan drugi ginekološki tumor ili bilo kakav drugi tumor koji može biti potpuno spriječen vakcinom, kao što to može biti sa tumorom grlića materice. Ta vrsta tumora je uzrokovana jednim od najčešćih virusa, prenosivim putem seksa, koji se naziva Human Papilloma. U nekom trenutku života gotovo sve žene bivaju inficirane tim virusom. Prirodno, njihova tijela znaju kako da se štite od toga. Medjutim, ponekad, taj virus se otme kontroli i izazove tumor. Nova vakcina praktično upozna organizam žene sa bezopasnom mrvicom tog virusa, što imunološki sistem natjera da počne proizvoditi antitijela. Nakon toga, ako se virus ikada ponovo pojavi, sam organizam će se boriti protiv njega.

Američka vlada bi tu vakcinu mogla odobriti u naredne dvije godine. Ona će onda biti ljekarski prepisivana djevojčicama uzrasta 10 - 12 godina - prije nego postanu seksualno aktivne i izložene tom virusu. Mnogi roditelji kažu da će rado vakcinisati svoje kćeri kad to bude moguće. Doktori se nadaju da će ova vakcina - prva koja uopšte može da spriječi pojavu tumora - postati dio obaveznog sistema vakcinisanja djece.

XS
SM
MD
LG