Linkovi

Pitajte vladu BiH kada će početi pregovori o obliku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - 2004-11-19


Danas je Europski parlament konačno dao zeleno svjetlo za novu Europsku komisiju - time su, nakon "dotjerivanja" odobrenje da budu europski komesari dobili svi čalnovi tima Jose Manuel Barrosa i okončana kriza koja je mogla da blokira funkcioniranje europske asocijacije država.

Nakon što su članovi Europskog parlamenta danas sa 449 glasova za i 149 protiv usvojili novi tim europskih komesara, svi se osjećaju pobjednicima u krizi koja je nastala na realciji Barroso - Parlament i prijetila da dovede u pitanje ukupno funkcioniranje Unije. Parlamentarci vjeruju dda su novom predsjedniku Komisije "održali lekciju" o tome ko daje posljednju riječ, dok je bivši portugalski premijer vidno zadovoljan konačnim ishodom, popustio Parlamentu, ali ne u svemu što se od njega tražilo i ne po svim stavkama.

Prvobitni sastav Komisiej je napustio Rocco Buttiglione, noseći ponajviše sam krivnju za svoje neodmjerene izjave o homoseksualizmu i položaju žene, a pridružila mu se i nesudjena komesarka Igrida Udre iz Latvije. Umjesto njih, novi cclanovi su bivssi italijanski ministar vanjskih poslova, Franco Frattini, latviju zastupa sada Andris Piebalgs.

Nakon kritika, pomjeren je i Madjar Laszlo Kovacz iz polja energije, za kojeg se trvdilo da nije dorastao, na polje europskih taksi. Najavljeno je da će novi tim od 25 europskih komesara konacčno ući u urede u naredni ponedjeljjak, a čeka ga puno nagomilanog posla.

Što se tiče BiH, Barroso i njegova Komisija bi trebali započeti pregovore sa Sarajevom o obliku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kada će se to desiti, pitanje je na koje zvaničnici Komisije odgovaraju - pitajte bh vladu.

XS
SM
MD
LG