Linkovi

Ubijen katolički svećenik u Bosanskoj Gradišci - 2004-11-19


Katolički svećenik Kazimir Višeticki nađen je jutros mrtav u dvorištu katoličke crkve u Bosanskoj Gradišci. Brzom akcijom lokalne policije uhvaćena je jedna osoba za koju se osnovano sumnja da je počinilo ovo ubistvo.

Jutros oko 8 časova i 30 minuta u župnoj kući koja se nalazi u dvorištu katoličke crkve u Bosanskoj Gradišci pronađen je mrtav svećenik Kazimir Višeticki. Policijskim uviđajem je utvrđeno da je Višeticki bio vezan, a po njemu su bili uočljivi tragovi krvi dok su stvari u njegovoj kući bile ispreturane i razbacane.

Brzom intervencijom pripadnika lokalne policije uhapšena je osoba osumnjičena za ovo gnusno ubistvo, potvrdio je portparol Centra javne bezbjednosti Banja Luka, Rade Mutić.

»Policija je krenula u potragu za nepoznatim izvršiocem i otkrila je da se to lice nalazi u mjestu Trebovljani gdje je i rođen. Zove se Gigović Bogdan, rođen 1970.godine, od ranije poznat organima policije, povratnik u izvršenju nekih krivičnih djela. On je priveden u Centar javne bezbjednosti i zadržan u pritvoru.«

Mutić je odbacio mogućnost da je ovaj zločin počinjen iz nacionalnih pobuda.

»Riječ je o koristoljublju, najvjerovatnije da ga je svećenik zatekao u vrijeme izvršenja krivičnog djela krađe.«

Za kraj i informacija da su se danas u Banjaluci sastali premijer Republike Srpske i bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Balkan Robert Gelbard. Nakon razgovora je saopšteno da je gospodin Gelbard posebno istakao značaj ulaganja firme Balkan Ameriken u Drvnu industriju iz Kozarske Dubice što bi, po njemu, trebalo biti podsticajno i za ostale zainteresovane američke investitore.

Reakcija iz Vrhbosanske nadbiskupije

U razgovoru sa našim sarajevskim reporterom Adnannom Rondićem, velečasni Ivo Tomašević, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije, izjavio je da, s obzirom da je istraga u ovom ubistvu još uvijek u toku, nije moguće dati bilo kakvu službenu izjavu.

U saopćenju Katoličke tiskovne agencije, prenosi se da je Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić izjavio da mu je ova vijest jako teško pala, jer je župa Svetog Roka, u Bosanskoj Gradišci, u ratu teško stradala, pa će je ova smrt, bez obzira na motiv, još više opteretiti.

Velečasni Tomašević, podsjetio je i na ubistvo velečasnog Ratka Grgića, župnika župe Nova Topola, takodje na području općine Bosanska Gradiška, koje se dogodilo 1992 godine, istakavši da počinitelj ovoga nedjela, ni nakon 12 godina, nikada nije otkriven.

XS
SM
MD
LG