Linkovi

Teroristi bi mogli doći s mora - 2004-11-19


Piratstvo na moru je u porastu. Mnogi u industriji prevoza roba strahuju da bi terorističke organizacije mogle za metu uzeti upravo komercijalne brodove.

Protekle sedmice su se naoružani pirati pokušali ukrcati na brod za prevoz robe u Kamerunu, u Bangladešu i na drugi brod u Indoneziji. U tim slučajevima, brodovi su ili bili usidreni ili su se polako kretali kroz luku. Prošle godine, pirati su napali 445 brodova, 359 osoba držali taocima i ubili 21 osobu. Kapetan Pottengal Mukudan iz Međunarodnog pomorskog biroa sa sjedištem u Londonu kaže da pirati koriste terorističke metode.

”Vidjeli smo granate, puške AK-47, automatske puške iz kojih je pucano na brod kako bi se on zaustavio, iz kojih je ispaljivano na tankere, te je to stoga veliki strah za posade brodova, kaže gospodin Mukudan.“

Prije dvije godine, pirati koji su povezani s al-Qaidom su napali francuski supertanker kod obale Yemena u istoj luci u kojoj je američki brod USS Cole napadnut oktobra 2000. Francuski brod je prevozio sirovu naftu i kretao se ka Maleziji i prolazu Malacca kroz koji prolazi gotovo polovina svjetskih zaliha nafte. To je područje jedan od kanala s najvećim prometom u svijetu, te policija i obalna straža redovito imaju treninge kako bi odgovorili na pomorski terorizam. Brian Jenskins, analitičar za pitanje teorrizma u korporaciji RAND, ne-profitnoj organizaciji sa sjedištem u Washigntonu, kaže da je zaštita 650 kilometara obale pomorskih prolaza veliki izazov, i dodaje da su brodovi koji se kreću ranjive mete.

”Ovo je relativno uzak prolaz i stoga daje određene operativne prednosti napadačima--oni se mogu sakriti uz obalu, ne radi se o tome da neki brod nastoji naći supertanker na otvorenom moru, tu se ne zahtijevaju navigacione vještine. Vi jednostavno možete stajati na obali i gledati, kaže gospodin Jenkins.“

Broj napada na brodove je rezultirao brzim razvojem industrije za pomorsku sigurnost, što često uključuje vojno osoblje koje nadgleda luke. Nadomak obale Iraka, američka mornarica i njeni koalicioni partneri presreću i ukracavaju se na brodove koji izgledaju sumnjivo. Program je toliko uspješan da se također razmatra i za prolaz Malacca, i potaknuo je mornarice Indonezije, Malezije i Singapura da u prolazima oforme zajedničke patrole.

General Endriartono Sutarto, zapovjenik indonežanske vojske, kaže da je cilj zajedničkih patrola preduprijeti američku uključenost u regionu.

”Shvatamo da je prolaz Malacca veoma važan za brodove koji kroz njega prolaze, i također smo svjesni činjenice da oni dolaze iz mnogih zemalja u svijetu.“

Ako bi brodovi izbjegavali određene luke ili navigacione rute zbog piratstva ili terorizma, to bi moglo utjecati na trgovinu širom svijeta. Pomorski terorizam je bio tema nedavne konferencije koju je sponzorirao Međunarodni pomorski biro gdje su se vojni i pomorski zvaničnici sastali kako bi razgovarali o političkim i ekonomskim posljedicama mogućeg terorističkog napada na komercijalne teretne brodove, te o tome ko bi sve mogao biti sposoban planirati jedan takav napad.

XS
SM
MD
LG