Linkovi

Nove tvrdnje o nuklearnim ambicijama Irana - 2004-11-19


Sjedinjene Države tvrde da imaju informacije da Iran radi na tehnologiji koja će omogućiti njihovim raketama da nose nuklearne bojeve glave. To je potvrdio i odlazeći državni sekretar, Colin Powell. On je jučer rekao da je vidio informacije da Iran aktivno radi na raketnom sistemu uključujući bojeve glave.

Dodatna napetost usljedila je nakon što je opoziciona grupa iz Irana ustvrdila da je Iran samo mjesecima daleko od obogaćivanja uranijuma i izgradnje nukelarnog oružja. To dovodi u pitanje i dogovor kojeg je Iran postigao sa Evropskim zemljama o suspenziji svog programa obogaćivanja uranijuma, za 4 dana, 22 novembra. Iz Nacionalnog vijeća otpora u Iranu, kažu da je pakistanski naučnik A.Q.Khan, koji se povezuje sa nuklearnim crnim tržištem, pribavio Iranu planove za pravljenje oružja i visoko obogaćenog uranijuma i to prije nekoliko godina. Iz Teherana takve tvrdnje negiraju.

Muhammad Mohaddessin iz Nacionalnog vijeća otpora Irana je novinarima pokazao satelitske snimke i mape onoga što je opisao kao tajni nuklearni istraživački centar u Iranu.

Naredjenje Ajatulaha Ali Khameneia, vrhovnog lidera režima, njegovom nukelarnom timu, je da postigne sve što je potrebno, da naparvi prvu nuklearnu bombu i da to ostvari do polovine iduće godine, kaže Muhammad Mohaddessin iz Nacionalnog vijeća otpora Irana.

Medjutim, jučer je u State departmentu, glasnogovornik Adam Ereli podsjetiti da je Nacionalno vijeće otpora Irana, drugo ime za Mujaheddin-e-Khalk organizciju, koju su Sjedinjene Države označile kao terorističku i da sa njom nemaju nikakve kontakte, izaražavajući nadu da će njihove navode, jer je riječ o važnim informacijama, provjeriti Medjunaroda agencija za atomsku energiju.

I dok Sjedinjene Države nastavljaju optuživati Iran da tajno razvija nuklerano oružje, iz Medjunarodne agencije za atomsku energiju tvrde da za to nisu našli dokaze, madai glasnogovornik Mark Gwozdecky ne isključuje mogućnost tajnih nuklearnih aktivnosti.

”Mi nismo u poziciji da možemo zaključiti da nema drugih neprijavljenih nukelarnih materijala u Iranu, i to je pitanje za koje ćemo trebati više vremena.“

Sljedeći sastanak upravnog odbora Medjunarodne agencije za atomsku energiju je zakazan za naredni četvrtak, 25 novembra, ali ne uljeva nadu da će, kako se nadaju Sjedinjene Države, ova agencija izvjestiti UN da Iran krši Sporazum o nukelarnoj neproliferaciji.

U odvojenom razvoju dogadjaja, državni mediji u Iranu su saopćili da je vlada čtvoro ljudi optužila da za stranu zemlju špijuniraju iranski nuklearni program.

XS
SM
MD
LG