Linkovi

Američke i iračke snage u Falujji pobunjenicima slomile kičmu - 2004-11-19


Zapovjednik američkih marinaca u Iraku je kazao da su američke i iračke snage u Falujji pobunjenicima slomile kičmu uništavajući njihovu glavno sklonište. General potpukovnik John Sattler je novinarima danas saopćio da je 11-dnevna operacija istjerala pobunjenike iz njihovih skloništa, čineći im otežano kretanje. On je dodao da Falujja još uvijek nije potpuno sigurna, a premda se humanitarna pomoć počela dostavljati gradu, isuviše je rano za povratak stanovnika. Koalicioni vojnici u Falujji idu od vrata do vrata kako bi oduzimali oružje i ekploziv.General Sattler je kazao da su jedan marinac i jedan irački vojnik poginuli tokom operacija.Od početka ofanzive u Falujji poginuo je 51 američki vojnik i osam iračkih vojnika.U međuvremenu je prilikom eksplozija bombi u Bagdadu i Kirkuku stradalo četvoro ljudi.U Mosulu su četiri stražara ranjena prilikom raketnog napada na ured guverenra.

U medjuvremenu se izvještava da su američke trupe u Falujji pronašle sklonište za koje kažu da sadržava dokaze koji se povezuju sa traženim militantom Abu Musab al Zarqawijem.General potpukovnik John Sattler danas nije potvrdio ove izvještaje, ali je kazao da su koalicione trupe pronašle brojna zapovjedna mjesta pobunjenika u gradu. Novinari koji se nalaze zajedno sa koalicionim snagama kažu da vojnici posebno pretražuju jednu kuću u kojima su pronađene fotografije, zabilješke, municija i pisma za koja se smatra da su al Zarqavijeva.Na video snimku se vidi i mural kojim se izražava podrška Al Qaidi.Van kuće se vide tijela koja leže na zemlji, dok je jedan vojnik pronašao kamion američke proizvodnje napunjen eksplozivom.

U međuvremenu je militantna grupa u Iraku, koja tvrdi da je odgovorna za nekoliko ranijih otmica i ubistava, zaprijetila napadima širom Iraka tokom izbora zakazanih za januar mjesec.U saopćenju izdatom na web stranici se kaže da takozvana Armija Ansar al Sunna upozorava glasače i kandidate da ne učestvuju u izborima jer iza izbora stoji američka podrška. Danas su se sastali lideri 14 političkih stranaka koji zastupaju iračke Shiite, Sunite i Kurde kako bi razgovarali o januarskim izborima.

XS
SM
MD
LG