Linkovi

Kongres u starom sastavu do Januara - 2004-11-18


Članovi američkog Kongresa su se ove sedmice vratili na posao kako bi okončali nezavršene poslove i kako bi omogućili novom Kongresu da preuzme dužnost u januaru mjesecu. Novinar Glasa Amerike Jim Bertel izvještava da će se sjednice Kongresa, koje se održavaju prije nego novoimenovani kongresmeni ne preuzmu dužnost u januaru, fokusirati na usvajanje zakona koji se tiču trošenja i raditi na kompromisnom rješenju reformiranja državnih obavještajnih službi.

Kada 109. Kongres u januaru mjesecu preuzme dužnost , Republikanska stranka će imati kontrolu i nad Senatom i nad Zastupničkim domom. U Senatu su Republikanci osvojili četiri dodatna mjesta, dok su u Zastupničkom domu svoju većinu povećali za najmanje dva mjesta. U međuvremenu se Kongres u sadašnjem sastavu vratio poslovima raspravama o zakonima koje su zaustavljenje oko novembarskih izbora. Najpreče diskusije tiču se devet zakona vladine potrošnje za fiskalnu godinu koja je počela 1. oktobra. Mnogi članovi Kongresa se također nadaju da će se usvojiti finalna verzija plana reorganizacije obavještajnih službi zasnovana na preporukama Komisije za istraživanje dogadjaja od 11 Septembra. Pregovarači u Domu i Senatu pokušavaju pronaći kompromis, za kojeg mnogi u Kongresu, kao što je republikanski senator John McCain, ne vjeruju da uskoro može biti postignut.

I Bob Kerry, bivši član Komiteta za obavještajna pitanja kao i naše Komisije za 11. septembar je kazao da su stari bikovi u Kongresu više zainteresirani za ledinu nego za nacionalnu sigurnost i tu je u pravu, govori senator McCain.

Republikanski lideri jedva čekaju da usvoje ove zakone , tako da se u januaru novi Kongres može fokusirati na plan predsjednika Busha kojeg je iznio tokom predsjedničke kampanje.

Zaradio sam kapital na ovim izborima i ja ću ga potrošiti na socijalne programe i reformu porezne politike, unaprijeđujući ekonomiju, obrazovanje, kao i borbu i pobjedu u ratu protiv terorizma, kazao je predsjednik.

I dok sadašnji Kongres okončava svoja zasijedanja, novoizabrani članovi Kongresa su u Washingtonu zbog niza sastanaka koje se tiču kongresnih procedura. U međuvremenu lideri Demokratske stranke kažu da će sa Republikancima zajedno raditi u novom Kogresu, iako naglašuju da će braniti demokratske vrijednoti i principe.

XS
SM
MD
LG