Linkovi

Uništeni posljednji tenkovi Vojske Republike Srpske - 2004-11-18


U prisustvu predstavnika OEBS-a danas su u Banjaluci uništeni posljednji tenkovi Vojske Republike Srpske koje je ovaj entiet morao uništiti shodno sporazumu o regionalnoj kontroli naoružanja.

Republika Srpska je uništavanjem 104 tenka i 35 komada teškog artiljerijskog naoružanja ispunila svoje obaveze o smanjenju oružja shodno ranije potpisanom Sporazumu o regionalnoj kontroli naoružanja. Na taj način dobijeno je oko 7 i po hiljada tona sekundarne sirovine od koje je ostvarena dobit od milion i 600.000 konvertibilnih maraka. Izjavio je ovo danas, portparol Ministarstva odbrane Republike Srpske, Branko Trkulja na ceremoniji uništavanja posljednjeg tenka u kasarni Vojske Republike Srpske, Kozara u Banjaluci. On je precizirao da je u dva navrata bio raspisan tender za prodaju ovog naoružanja ali pošto su ponude za prodaju bile neodgovarajuće pristupilo se uništavanju za šta je krajnji rok 31.decembar ove godine.

Lični predstavnik predsjedavajućeg OEBS-a Klaudio Sanpaulo, koji je prisustvovao današnjem uništavanju naoružanja, potvrdio je da je Republika Srpska ispunila svoje obaveze naglašavajući da je ovo bio izvanredan posao obavljen u relativno kratkom roku.

Za kraj i informacija da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrdilo da je tokom jučerašnjeg pretresa hotela Panorama i objekta Mali dom na Palama izuzeta dokumentacija koja se odnosila na iznajmljivanje ovih objekata Ministarstvu odbrane i Narodnoj Skupštini Republike Srpske u ratnom periodu. Tokom akcije nije bilo incidenata.

XS
SM
MD
LG