Linkovi

Rice umjesto Powella - 2004-11-16


Ukoliko bude potvrđena od strane Senata,Condoleezza Rice će postati prva amerikanka afričkog porijekla na mjestu američke državne tajnice. Gospođica Rice je sebi već utrla put u politici kao prva žena, savjetnica za nacionalnu sigurnost, što je funkcija koju je ispunjavala u protekle četiri godine. Condoleezza Rice, koja je protekle sedmice napunila 51 godinu, kćerka je useljenika sa Jamaike. Rođena je u saveznoj državi Alabama u vrijeme kada su crnci u toj državi imali status građanina druge klase u oblasti obrazovanja i građanskih sloboda.

Gospođica Rice je počela studirati na Univerzitetu Denver kada joj je bilo 15 godina, gdje je dobila i doktorat iz međunarodnih odnosa. Kasnije je postala rektor na Univerzitetu Stanford. U Washington je po prvi put stigla sa administracijom prvog predsjednika Busha, gdje je obavljala dužnost specijaliste za ruska pitanja.

Sadašnjeg predsjednika Busha je upoznala tokom predsjedničke kampanje 2000 godine, kada ga je informirala o međunarodnim odnosima. Gospođica Rice je bila glasan zagovornik rata u Iraku. Krajem 2002 godine kada je Irak opovrgavao američke optužbe da posjeduje oružje za masovno naoružanje, gospođica Rice je napisala jedan komentar pod naslovom ”Zašto mi znamo da Irak laže“. Analitičari kažu da je malo vjerovatno da će se kao američka državna tajnica sukobiti sa predsjendikom ili potpredsjendikom.

Gospodja Rice je također bliska sa porodicom predsjednika Busha, i često sa predsjednikom na njegovom ranču u Texasu ili u Camp Davidu gleda fudbalske utakmice, ili uživa u prirodi.

XS
SM
MD
LG