Linkovi

Avenija Pennsylvania, ispred Bijele kuće, ponovo otvorena - 2004-11-16


Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Washingtonu ponovo je otvorena za pješake nakon što je godinama bila zatvorena za saobraćaj: dio Avenije Pensylvania ispred Bijele kuće. Neki međutim kažu da atmosfera nije ista kao nekada. Izvještava Leta Hong Fichner.

Na ceremoniji održanoj ispred Bijele kuće prva dama Laura Bush je rekla da je divno što je Avenija Pennsylvania ponovo otvorena ako ništa drugo ono bar za pješake.

”Ova prometnica je uvijek bila veza koja je spajala Bijelu kuću i Capitol i tri segmenta vlade. Nova Avenija Pennsylvania će ponovo povezivati posjetioce sa ovim izvanrednim gradom, sa Domom naroda i američkim nasljeđem.“

Neki pješaci se međutim žale na nedostatak povezanosti sa Bijelom kućom, dan nakon ponovnog puštanja avenije u promet. Steve i Debbie Johnson su turisti iz Indianopolisa u saveznoj državi Indiana. Oni kažu da Avenija Pennsylvania izgleda pusta u poređenju sa onim kako je izgledala prilikom njihove poslednje posjete prije više od deset godina.

Sjećam se vozila koja su prolazila u oba pravca i mogli ste doći pred samu ogradu. Sada je tiho, sa obezbjeđenjem, možete vidjete stražare koji hodaju okolo, kaže Debbie Johnson.

Sve skupa, svaka zgrada, svaka federalna zgrada u koju uđete ili pored koje prođete, vidite stražare i blokade za saobraćaj i slično i to je žalosno. Rodni grad slobode i izgleda ovako, konstatuje sa žaljenjem Steve Johnson.

Od 1995. god dio Avenije Pensylvania ispred Bijele kuće bio je betonskim blokovima blokiran za saobraćaj. Nakon rekonstrukcije u koju je uloženo 20 miliona dolara betonski blokovi su uklonjeni. Umjesto njih postavljeni su redovi željeznih stupaca.

Prema postojećem planu za uređenje duž avenije treba da bude posađeno 88 sadnica bresta ali to će biti urađeno tek u proljeće. Mnogi turisti uživaju u posjeti ovoj istorijskoj vašingtonskoj ulici.

- Volim Washington , dobro ga poznajem i mislim da je to najljepši grad, kaže jedan od turista.

Ipak policija budno motri svakog posjetioca koji se tu zaustavi.

Ovi posjetioci iz San Francisca su razočarani onim što oni smatraju izuzetno velikim obezbjeđenjem.

- Ne odiše baš mnogo dobrodošlicom mada stoji natpis Dobrodošli.

Zašto ne odiše dobrodošlicom?

- Bolje je nego što je bilo ali je još uvijek prilično blokirano, kaže jedan od posjetilaca Washingtona.

Gradski zvaničnici se nadaju da će Avenija Pennsylvania na kraju biti otvorena za regularan saobraćaj, ali niko ne predvidja kada će to biti.

XS
SM
MD
LG