Linkovi

Amerika i vjerske slobode - 2004-11-16


Opredjeljenost Amerikanaca vjerskim slobodama je starija i od same države. Mnogi od prvih doseljenika Evropljana koji su došli u Ameriku bježali su od vjerskih progona. Oni su vjerske slobode njegovali kao neotuđivo pravo svakog čovjeka.

Prva tačka američkog ustavnog zakona o pravima počinje riječima da Kongres neće usvojiti nijedan zakon u vezi uspostavljanja religije ili zabrane slobodnog praktikovanja vjere. Niko, rekao je predsjednik George W. Bush ne smije nikada pokušati da našem društvu nametne religiju.

”Mislim da je velika stvar koja nas ujedinjuje činjenica da slobodno možete praktikovati vjeru ukoliko to želite i to ne morate raditi ako ne želite. Ako ste jevrej, krišćanin ili musliman vi ste jednako Amerikanac. To je izvanredna karakteristika našeg društva. Snažna je danas i snažna će biti i sutra.“

Međutim, kako je to istakao američki državni sekretar Colin Powell velikom broju ljudi u svijetu još uvijek je uskraćeno njihovo osnovno pravo na vjerske slobode.

”Neki od njih se nalaze pod upravom totalitarnih režima, drugi opet pod upravom vlada koje napadaju ili ne štite vjerske manjine od diskriminacije ili nasilja.“

U septembru mjesecu američki State department naveo je Burmu, Kinu, Eritreju, Iran, Sjevernu Koreju, Saudijsku Arabiju, Sudan i Vijetnam kao zemlje koje, kako se kaže, izazivaju posebnu zabrinutost zbog njihovih kršenja vjerskih sloboda. Odbrana nepovrjedivog prostora ljudske savjesti, rekao je sekretar Powell je prirodna obaveza ljudskog roda i Amerika će uvijek slijediti taj poziv.

XS
SM
MD
LG