Linkovi

Novo ruho njujorškog Muzeja moderne umjetnosti - 2004-11-16


Iako zauzima cijeli blok, sa ulazima iz 53. i 54. ulice, zgrada Muzeja bi i dalje bila premala za bogatsvo od 150 hiljada slika, fotografija, predmeta iz objasti savremenog dizajna i drugih umjetničkih djela, koliko broji stalna postavka. Zbog toga je vizuelno otvaranje prostora bio ključni prioritet u rekonstrukciji, što je - kao i sve drugo u New Yorku - riješeno u visinu i upotrebom stakla. Na šest etaža Muzej sada ima 125 hiljada kvadratnih metara izložbenog prostora. Visoki stropovi, atriji i mogućnost brze rekonfiguracije prostora sada daju ne samo više prostora nego i mogućnost da se razne kolekcije koncipiraju i izlažu na bezbroj načina.

Inače, MOMA, kako skraćeno zovu ovaj muzej, može se pohvaliti vlasništvom najznačajnijih radova najznačajnijih modernih umjetnika - od rodonačelnika: Cezanne-a, Van Gogha, Dali-a, Matisse-a, te Amerikanaca Jaspera Johnsa i Andy Warhola, do imena i djela koja će tek ući standardne istorije umjetnosti.

Novu zgradu MOME projektirao je japanski arhitekt Yoshio Taniguchi:

Vidite, i arhitektura je takodje kreacija, umjetničko djelo, ali ima i funkciju kutije, pakovanja... Moj je posao bio da moju kreaciju postavim kao pozadinu za ova toliko važna umjetnička djela.

Stotine novinara i fotoreportera iz cijelog svijeta došlo je iz cijelog svijeta na jučerašnje preliminarno otvaranje organizirano za zvanice i medije. Njujorška publika će u novi prostor moći da udje od subote.

Prije svega, treba na umu imati da se naša kolekcija sada proteže kroz tri stoljeća, od kraja 19., na ovamo, i da će naš interes i dalje biti da pratimo najsavremenija dešavanja u umjetnosti i da ćemo nastojati da to i dalje bude hronologija koja se gradi, kaže direktor MOME, Glen Lowry. Koliko će ovaj prostor moći da zadovoljava tu funkciju niko ne može reći, dodaje on, ali i kada ponovo postane tijesno - New York će već nešto smisliti.

XS
SM
MD
LG