Linkovi

Miroslav Bralo zatražio odgodu izjašnjavanja o krivici za ratne zločine - 2004-11-16


Danas je Miroslav Bralo, optužen za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Lašvanske doline, zatražio od Haškog suda da za 30 dana odgodi svoje izjašnjavanje o krivnji.

Haška optužnica tereti Bralu na osnovu njegove individualne odgovornosti za teško kršenje Ženevske konvencije, te za kršenje zakona i običaja ratovanja, napade na ljudsko dostojanstvo, nehuman tretman zatočenih, ubistva, torture i silovanja...Predvidjeno izjašnjavanje optuženog o krivnji je danas narušilo i formlno pitanje, postavljeno od strane haških sudija - da li je osoba pred njima zaista Miroslav Bralo? Sudeći po različitim podacima o predratnom zaposlenju iz optužnice i onima koje je sam Bralo danas iznosio, te nekim ličnim karakteristikama, sudije su našli za shodno da ovom pitanju posvete veći dio današnjeg prvog pojavljivanja optuženog pred Tribunalom.

Na kraju je utvrdjeno da je ipak riječ o Brali, nekadašnjem pripadniku posebne jedinice HVO, "Džokeri", koja je učestvovala i u napadu na bošnjačko selo Ahmiće. Njega su pominjali svjedoci na sudjenjima Dariju Kordiću, Mariju Čerkezu, te Anti Furundžiji, s tim da je posljednji, kao nekadašnji zapovjednik optuženog, osudjen na 10 godina zatvora jer je "podržavao i pomagao" zločine Miroslava Brale - višetruko silovanje i mučenje Bošnjakinje iz sela Nadioci, maja 1993. godine.

XS
SM
MD
LG