Linkovi

Muslimani u Americi i stereotipi koji ih prate - 2004-11-16


Muslimani koji žive u Sjedinjenim Državama pristigli su iz različitih zemalja i okruženja, premda su oni ujedinjeni u želji da svoju vjeru prakticiraju u miru, ali i da promijene stereotipe mnogih Amerikanaca koji nisu Muslimani, u odnosu na njih. Evo priče o tri različite muslimanske porodice u Sjedinjenim Državama:

Muzzamil Hasan je iz Pakistana,a u Ameriku je došao prije 25 godina. On je u gradu Buffalo , država New York, pored čuvenih Nijagarinih vodopada, postao uspješan bankar. I mada su on i njegova supruga zadovoljni životom u Americi, uznemireni su negativnim gledištima u odnosu na Muslimane, te kako to može utjecati na njihovu djecu. Tako su oni došli na ideju da stvore televizijsku emisiju Mostovi. Za ideju je zaslužna Hasanova supruga.

Muzzammil Hassan kaže: Ja ništa nisam znao o stvaranju televizijskog programa. Njen komentar je bio: imaš fakultetsku diplomu iz poslovne administracije, napravi poslovni plan za to!

On je to i uradio. Dao je otkaz u banci, te je u sljedeće dvije ili tri godine konstantno radio na televizijskom programu na engleskom jeziku koji se bazirao na pružanju vijesti i zabave za Muslimane.

Gospodin Hassan se nada da će TV emisija Mostovi ujediniti američke Muslimane i pomoći onima koji to nisu da prevaziđu negativna viđenja Muslimana i Islama.

I Muslimani drugdje također pokušavaju pružiti ruku Amerikancima koji nisu Muslimani. Haida Mubarak je diplomirala na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu. Ona je odrasla u Sjedinjenim Državama, otac joj je Sirijac, a majka Jordanka. Haida je predsjednica Udruženja studenata Muslimana Sjeverne Amerike. Ona se osjeća obaveznom da kod Amerikanaca promijeni mišljenje koje imaju o Muslimanima.

”Jedini kontakt koji su oni imali sa Islamom je preko medija ili onoga što su vidjeli u Hollywoodskim filmovima: Arapski fanatici otimaju i u zrak dižu avione.“

Ona također kaže da želi da razbije viđenje da su Muslimanke potlačene.

”Ukoliko upoznate Muslimanku, vidjet ćete da one jasno izražavaju svoje mišljenje, kao niko koga ste do sada upoznali.“

Haida nosi maramu na glavi, čak i kada se bavi atletikom, ali kaže da je to isključivo njena odluka.

Muhamed Latif Hayden je Amerikanac koji je prešao na Islam. Islam je upoznao preko Sheika Muhanada Rahem Bawa Muhaiyaddeen, sufije sa Šri Lanke.

Gospodin Hayden je želio da upozna sufizam, mistični oblik Islama. Nakon što je šeik Bawa preminuo 1986 godine, on je odlučio da prosljeđuje njegovo naslijeđe.

Muhammad Latif Hayden: Važnost pravog informiranja, važnost da se te informacije učine dostupnim Muslimanima i nemuslimanima to je osnovno, posebno danas.

Muhammad Latif Hayden je sada sekretar džamije Bawa Muhaiyaddeen u Philadelphiji. On objavljuje učenja ovog šeika putem knjiga, audio snimaka i Interneta. Kako to on kaže, njegov posao je da ostalima pokaže način na koji se u kraljevstvu Božijem može živjeti jednako i mirno.

XS
SM
MD
LG