Linkovi

Iran saopćio da će obustaviti aktivnosti na konverziji uranijuma - 2004-11-16


Iran je saopćio da će od 22. ovog mjeseca obustaviti aktivnosti na konverziji uranijuma, po dogovoru postignutom posredstvom evropskih diplomata, kako bi se umanjile napetosti u vezi sa nuklearnim programom te zemlje. Iran navodi da će dozvoliti inspektorima ulazak u nuklearne objekte kako bi verificirali da su suspendirane aktivnosti vezane za obogaćivanje uranijuma. Međutim jedan od najviših iranskih zvaničnika je rekao da je suspenzija programa samo privremena.

Američki state department je saopćio da čeka na dodatne detalje sporazuma, dok ej državni sekretar Colin Powell rekao da se nada da najnoviji razvoj događaja predstavlja barem mali napredak. U saopćenju state departmenta se također navodi da još uvijek podržava razmatranje iranskog nuklearnog programa pred vijećem sigurnosti UN-a.

U povjerljivom izvještaju koji se danas našao u cirkulaciji, Međunarodna agencija za atomsku energiju je saopćila da ne može utvrditi da li je iranski nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe ili je dizajniran za razvoj nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG