Linkovi

Pred misiju EU u Bosni i Hercegovini - 2004-11-16


Danas su pred Europskim parlamentom Vijeće EU i Europske komisija izložili namjeru da početkom decembra započnu vojni angažman u Bosni i Hercegovini. Bio je to povod za podsjećanje da je misija dio ukupnih nastojanja da se zemlja približi Uniji, kao i da je stav zvaničnog Brisela da vojna misija, kao i ostali europski angažmani pomažu Sarajevu samo do one mjere koliko je ono voljno samo sebi pomoći.

Teško da intervenicija Unije, poput skorog preuzimanja vojne misije u Bosni i Hercegovini, može sama po sebi zemlji donijeti želejeno razješenje aktuelnih problema i uvesti je u europsko društvo, jasno je iz Strazbura danas poručio odlazeći komesar za medjunarodne odnose, Chris Patten, naglašavajući, iz ugla europske vlade, nekoliko ključnih tačaka:

Vlasti moraju krenuti dalje na polju zakonske regulative vezane za 16 tačaka primjedbi Europske komisije. Dosta je učinjeno ali još uvijek ima zastoja na polju poreza i javnog informisanja. Zatim, Bosna i Hercegovina mora primjeniti zakone koji su usvojeni, ali do sada nisu postigli i odgovarajuću primjenu", rekao je Patten , podsjećajući na stav Komisije kojim se od Sarajeva traži puna suradnja sa Visokim predstavnikom i podrška njegovom "reformskom sadržaju", baš kao što je to naznačeno u Daytonskom mirovnom sporazumu.

”Komesar Patten nije zaobišao ni pitanje suradnje sa Hagom- podsjetio je da to jedna od ključnih medjunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine i da neće biti nikakvog ublažavanja u uvetovanju pune suradnje sa Tribunalom.

"Insistiram da političko rukovodstvo Republike Srpske poduzme akciju, da je poduzme odmah, kako bi ispunilo svoje obaveze. Ako to ne učine, biće odgovorni za sve posljedice koje će proisteći iz takvog neuspjeha", jasno je poručio europski komesar.

O ključnim koracima koji se, u pravcu Unije još očekuju od Sarajeva, nije bilo različitih stavova medju europskim parlamentarcima- u kratkoj diskusiji koja je popratila riječi komesara Pattena, naglašavali su uvjerenje da je vojna misija u Bosni i Hercegovini potrebna, da je pomoć zemlji dobrodošla, ali da tek samostojna i stabilna zemlja sa čvrstom vladom može računati na ozbiljne korake ka Briselu.

XS
SM
MD
LG