Linkovi

Američki državni sekretar Colin Powell dao ostavku - 2004-11-16


Američki državni sekretar Colin Powell je dao ostavku, koja je jedna od četiri ostavke koje je danas objavila Bijela kuća, zajedno s ostavkama ministara za trgovinu,energiju i obrazovanje. Na kratkoj konferenciji za novinare, gospodin Powell je danas rekao da je uvijek imao namjeru da služi u samo jednom mandatu, dodavši da su on i predsejdnik Bush postigli uzajaman sporazum da je vrijeme za njega da ode. Gospodin Powell će ostati na dužnosti dok predsjednik ne imenuje njegovog nasljednika.

U svom pismu u kojem je dao ostavku, Colin Powell je rekao da je zadovoljan da je bio dio tima koji je, kako je rekao, započeo globalni rat protiv terorizma, oslobodio afganitanski i irački narod, i pažnju svijeta skrenuo na problem nuklearne proliferacije. Ukupno šest članova kabineta su dali ostavke otkako je predsejdnik Bush ponovno izabran drugog novembra. Takve izmjene u kabinetu nisu neuobičajene u drugom mandatu američkih predsejdnika. Inače, Vijest o ostavci Colina Powella jeste bila očekivana i o tome se u novinarskim i diplomatskim krugovima odavno špekuliralo. Uostalom, i on sam je to najavio još davno prije izbora.

Zvaničnici State Departmenta su danas, pod uslovom anonimnosti, izjavili da je državni sekretar Colin Powell podnio ostavku. Oni kažu da je gospodin Powell u petak pismenu ostavku predao predsjedniku Bushu. Zvaničnici dodaju da će gospodin Powell ostati na dužnosti dok predsjednik ne imenuje njegovog nasljednika.

U medjuvremenu, Bijela Kuća saopštava da će danas biti objavljene ukupno 4 ostavke iz redova administracije, ali je glasnogovornik Scott McClellan odbio da kaže ko sve odlazi.

XS
SM
MD
LG