Linkovi

Promjene će doći i na Kubu - 2004-11-16


James Cason, visokorangirani američki diplomat na Kubi, kaže da se Kubanci i dalje suprotstavljaju komunističkom režimu Fidela Kastra. Prema njegovim riječima Kubanci s nestrpljenjem očekuju da, nakon okončanja Kastrove diktature, ponovo budu slobodni. Gospodin Cason je takođe mišljenja da je nedavni pad Fidela Kastra kojom prilikom je on slomio koljeno, povećao očekivanja o skorom odlasku sa scene kubanskog diktatora.

”Usamljeni glasovi opozicije sada su svakim danom brojniji. Podsticani nedostatkom dovoljnih količina hrane i energije i posljednjom krizom koju je nametnula kubanska vlada, Kubanci gube strpljenje kada je Kastro u pitanju. U sedmicama nakon što se Kastro povrijedio, što je naveliko objavljivano u brojnim medijima, sve je više i više i onih koji su podržavali kubanski režim -da sada govore da je vrijeme da Kastro siđe sa političke scene.“

Gospodin Cason ističe da će ”aktivnosti koje se smatraju normalnim u bilo kojoj drugoj zemlji na Kubi rezultirati doživotnom robijom.“ On navodi događaj iz marta 2003. godine kada je 75 Kubanaca, zagovornika demokratizacije i novinara, nakon nepoštenog sudskog procesa, osuđeno na dugogodišnju robiju. Mnogi od njih još uvijek su u zatvoru, a Oscar Elias Biscet i Luis Enrique Ferrer Garcia, odlučili su se na štrajk glađu u znak protesta zbog držanja u zatvoru. Neki, među njima i Ferrer Garcia i Nelson Aguiar Ramirez, tokom izdržavanja zatvorske kazne više puta su premlaćivani. Kubanska tajna policija premlatila je Lazara Gonzaleza Adana, člana trgovinskog sidikata prije nego ga je strpala u zatvor, optuživši ga za ”neposlušnost.” Raul Rivero osuđen je na 20 godina zatvora pod optužbom za subverziju, a njegov je grijeh, uz neke druge besmislice, to što je posedovao fotelju koju je nekada koristio jedan američki diplomata. Sedam Kubanaca, političkih zatvorenika, nakon puštanja iz zatvora su zlostavljani, ponovo hapšeni i dugotrajno ispitivani. Američki diplomata James Cason ističe da ”kubanska vlada nastavlja bez predaha i ustezanja, jasno stavljati do znanja - ne samo Sjedinjenim državama već i cijelom svijetu - da neće mijenjati politički sistem. Promjene će, međutim, doći i na Kubu .... zapravo već se dešavaju. Kubanci će biti u prilici da odluče kako će oblikovati sutrašnjicu. I što je još važnije, da odluče kakvu će ulogu svaki Kibanac imati u toj sutrašnjici.

XS
SM
MD
LG