Linkovi

BiH treba blokirati imovinu Karadžića i Mladića - 2004-11-16


Zamrzavanje sredstava još 18 osoba iz BiH, koje Haški tribunal tereti za ratne zločine, OHR smatra dodatnim ograničavanjem manevarskog prostora za one koji izbjegavaju pravdu, izjavio je danas na konferenciji za novinare glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

On je izrazio nadu da će i vlasti BiH podržati akciju i blokirati sredstva tih 18 osoba. Ovom odlukom naglašava se da više ne čekamo, nego napadamo kriminalne mreže kako bismo ih u potpunosti iskorijenili, riječi su visokog predstavnika za BiH PaddyjaAshdowna. Apsolutno je važno za organe vlasti BiH da pokažu da su ozbiljni u pogledu saradnje s ICTY-em, upozorio je visoki predstavnik.

OHR također smatra da bi bh vlasti trebale hitno provesti ranije najavljene mjere blokiranja imovine haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

SFOR i NATO pozdravljaju nedavno objavljene komentare Komisije za ljudska prava Ustavnog suda BiH o konačnom izvještaju Komisije za Srebrenicu, izjavio je danas glasnogovornik SFOR-a Mark Hope .

Hope je naveo kako taj izvještaj, koji je prihvatila Vlada Republike Srpske, predstavlja važan korak prema trajnom pomirenju u BiH.

SFOR primjećuje kako izvještaj opravdava potrebu za potpunom saradnjom sa Haškim tribunalom posebno u segmentu hapšenja svih optuženika za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG