Linkovi

Yasser Arafat spušten u mramorni grob u Ramalli - 2004-11-13


Palestinski lider Yasser Arafat spušten je danas u mramorni grob u gradu Ramalli, gdje se nalazilo njegovo sjedište u posljednje gotovo 4 godine, otkako mu je Izrael bio ograničio kretanje. Njegov kovčeg prekriven palestinskom zastavom s ruke na ruku je prenijelo - slobodno se može reći, more ožalošćenih Palestinaca, koji su čekali da prihvate tijelo koje je helikopterom prebačeno iz Kaira, gdje je održana državnička službena sahrana.

U Ramalli je bilo toliko okupljenih koji su željeli uzeti učešća u povorci ka grobu, da je u jednom trenutku policija morala pucati u zrak kako bi oslobodila prostor oko helikoptera. Tom prilikom su najmanje 4 osobe lakše ranjene. Sama sahrana nije u skladu s islamskom praksom, jer tijelo nije spušteno u zemlju, nego u grobnicu - razlog leži u tome što se Palestinci nadaju da ovo nije finalno mjesto pokopa palestinskoga lidera, veća da će ga na kraju u budućnosti, moći sahraniti u Jerusalemu. Takodjer, uz tijelo je jutros bačeno i grumenje zemlje koja je donijeta iz Jerusalema, za koji se Palestinci nadaju da će biti glavni grad buduće palestinske države...

Inače prije toga, održana je formalna državnička ceremonija u Egiptu; imam kairske džamije Al Azhar vodio je molitvu u jednom privatnom vojnom klubu u Kairu; na ovoj ceremoniji su bili Arafatova udovica Suha i njihova devetogodišnja kćerka Zahwa.

U Kairu su odali posljednju počast palestinskom lideru saudijski prjestolonasljednik Abdalah, jemenski predsjednik Ali Abdalah Saleh, jordanski kralj Abdulah, sirijski predsjednik Bashar al-Assad, predsjednik Tunisa Zine el Abidine ben Ali, predsjedik Sudana Omar al Bashir i somalijski predsjednik Abdalah Yousef Ahmed.

XS
SM
MD
LG