Linkovi

Vjera, moral i predsjednički izbori u Americi - 2004-11-13


Nakon ubjedljive pobjede George W. Busha na predsjedničkim izborima, analize ukazuju da su, izmedju ostalog bila presudna i vjerska opredjeljenja ljudi i procjene birača da će predsjednik Bush više djelovati u skladu sa njihovim vjerovanjem nego demokratski kandidat John Kerry. O tome govori primjer evanđelista, kršćana u Ohaju, državi koja je bila medju ključnim za pobjedu predsjednika Busha.

”Vjerujem da su političari dobili jasnu poruku od naroda. Tako da mi zahvaljujemo Bogu za ono što vidimo kao novi dan u Americi.“

Svećenik, John Hayes ima razloga za optimizam. On i drugi kršćani evađelisti u Ohaju, velikom većinom su glasali za predsjednika Busha, osiguravajući mu pobjedu.

Postojao je osjećaj hitnosti kakav nikada do sada nismo imali u kršćanskoj zajednici, kaže ovaj svećenik.

Amandman o zabrani braka medju istim spolovima bio je u Ohaju razlog homogeniziranja evanđelista. Amandman kojeg podržava predsjednik Bush.

U centru Republikanaca u susjednom Columbusu, u Ohaju, izvršni direktor, Chris McNulty želio je osigurati da ti izuzetno motivirani krišćani glasači znaju da predsjednik Bush dijeli njihove vrijednosti i da se kao i oni protivi braku izmedju istih spolova.

”Po prvi put smo imali koordinatore evađeliste i katolike čjiji je glavni posao bio da nadju nekoga sa kojim mogu raditi u odredjenoj parohiji, ili crkvi.“

David Myhal je jedan od takvih tipičnih koordinatora, koji je svoje prijatelje nastojao pridobiti da glasaju.

Poruka je da je ovaj predsjednik taj koji se zalaže za iste vrijednosti u koje i vi vjerujete, i da John Kerry to nije. I to je vrlo jednostavna poruka, i poruka koja ljude zanima, kaže David Myhal.

Ta moralna vrijednost je bila mnogo više na umu ovih birača nego terorizam, ili ekonomija što je iznenadilo mnoge analitičare.

Profesor, John Green koji predaje političke nauke na Univerzitetu u Akronu, u Ohaju tu dominaciju konzervativnih stjališta vidi kao dio normalnog ciklusa u politici.

”Jedan od razloga da ovo pitanje često iskače i postaje kontroverzno je da imate veoma konvencionalnu, konzervativnu populaciju i vrlo dinamično društvo u kojem se pojavljuju stalne inovacije i nove ideje. Tako da su ove napetosti izmedju konzervativaca i progresivnih, ili liberala ustaljeno sredstvo u američkoj politici.“

Profesor Green kaže, mada su glasovi evanđelista bili ključni u ovim izborima, oni ipak predstavljaju samo mali dio u izvanrednoj, titravoj i raznolikoj američkoj demokraciji.

XS
SM
MD
LG