Linkovi

Šta nakon Arafata? - 2004-11-13


Na papiru je prijenos palestinske ovlasti jasan. Predsjedavajući palestinskog parlamenta Rawhi Fattouh položio je zakletvu kao privremeni predsjednik palestinske vlade, te će na toj dužnosti ostati do izbora koji će biti održani u roku od 60 dana. Bivši premijer Mahmoud Abbas je izabran na mjesto predsjedavajućeg Palestinske oslobodilačke organizacije, dok je na čelo Fataha došao čvrstolinijaš Farouk Kadoumi. Novinar Glasa Amerike Jim Bartel je ovdje u Washingtonu o tranziciji vlasti u palestinskoj upravi razgovarao sa nekolicinom političkih analitičara.

Ambasador Philip Wilcox, bivši diplomata u Jeruzalemu i sada predsjednik Fondacije za Srednji istok u Washingtonu vjeruje da bi prijenos vlasti mogao biti haotičan.

”Nema prirodnog nasljednika, Arafat je učinio značajan napor da ne stvori svojeg nasljednika.“

Druga briga za analitičare predstavlja teza da bi duga, razvučena bitka za kontrolu nad Palestincima mogla nanijeti štetu Izraelu, mirovnom procesu, odnosno objema stranama.

Tamara Wittes je analitičar zbivanja na Srednjem istoku u institutu Brookings.

”Ukoliko izbije nasilje na Zapadnoj obali i u Gazi, ukoliko neke palestinske frakcije odluče da koriste nasilje protiv Izraela kao način da uspostave vlastiti kradibilitet, oni zaista mogu uništiti šanse za obnavljanje mirovnog procesa.“

Ostali u ovome vide mogućnost za novog palestinskog lidera, na kojeg Izraelci neće gledati kao na teroristu, kao što su gledali na Arafata, da poduzme korake ka miru.

Međutim, ima i ostalih koji bi željeli preuzeti kontrolu. Na Nabila Shaata, bivšeg biznismena i sadašnjeg ministra vanjskih poslova se gleda kao na mogućeg nasljednika. Gospodin Shaat je bio prvi palestinski zvaničnik koji se sastao sa predsjednikom Bushom 2002. godine.

Mohamed Dahlan je također spomenut kao mogući nasljednik. On je bivši šef sigurnosti u Gazi i jedan od mlađih palestinskih lidera. Ovaj proreformski političar je odrastao u Egiptu gdje se pridružio palestinskim aktivistima koji se bore protiv izraelske vladavine u Gazi.

Međutim, među Palestincima najpopularniji kandidat je Marwan Barghouti koji se nalazi u izraelskom zatvoru gdje je osuđen na pet doživotnih robija zbog organiziranja samoubilačkih napada u Izraelu. Prije njegovog hapšenja 2002. godine, on je bio značajna ličnost Intifade, a sudska mu je presuda samo povećala popularnost među Palestincima.

Međutim, niti jedna od ovih osoba nije ni blizu statusu Yassera Arafata među Palestincima kao simbola njihove borbe. S druge strane Izrael i Sjedinjene Države su na njega gledali kao na prepreku miru. Mnogi analitičari vjeruju da će dolaskom novog liderstva biti otvorena vrata za obnovljene mirovne pregovore.

XS
SM
MD
LG