Linkovi

Dragan Čavić pozvao haške optuženike na teroriji Republike Srpske da se predaju - 2004-11-13


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić pozvao je danas haške optuženike, koji se nalaze na teritoriji ovog entiteta, da se dobrovoljno predaju jer je u suprotnom, kako je istakao, izvjesno da će međunarodna zajednica preduzeti određene sankcije ne samo protiv pojedinaca.

Iako je izvještaj visokog predstavnika Pedija Ešdauna pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih Nacija pun pozitivnosti o napretku Bosne i Hercegovine on sadrži jasnu kvalifikaciju da je ključna smetnja za dalje procese napretka nesaradnja sa Haškim tribunalom za šta se okrivljuje Republika Srpska. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić poručujući građanima ovog entiteta da se pripreme za određene sankcije, ne samo protiv pojedinaca, ukoliko se hitno ne preduzmu konkretne akcije na ovom planu.

»Iskoristiću ovu priliku da sve optužene građane Republike Srpske koji imaju državljanstvo pozovem da se predaju vlastima Republike Srpske, naglašavam vlastima Republike Srpske jer u ovom trenutku, kako god nam je trebala hrabrost za stvaranje Republike Srpske tako nam treba i hrabrost za njeno očuvanje.«

Čavić je, takođe, zatražio od Vlade Republike Srpske da stupi u kontakt sa porodicama Haških optuženika kako bi se postigao sporazum o njihovoj predaji što bi podrazumjevalo i određene beneficije. On je ujedno demantovao da je vlastima Srbije i Crne Gore predao bilo kakve adrese o boravku haških optuženika na teritoriji te zemlje.

»I moj razgovor s gospodinom Koštunicom nije podrazumjevao nikakve spiskove jer ih nije ni bilo. Dakle, nisam uručio nikakve spiskove.«

Dragan Čavić je danas pozvao, prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i Obavještajno bezbjednosnu agenciju, SIPU i predstavnike međunarodne zajednice na konkretne akcije jer kako je istakao deklarativna podrška privođenju haških optuženika više nije dovoljna.

XS
SM
MD
LG