Linkovi

Amerika podržava demokratizaciju na Srednjem istoku - 2004-11-12


Sjedinjene države već dugi niz godina podržavaju političke reforme i promoviraju demokratske vrijednosti na Srednjem istoku i u zemljama sjeverne Afrike - rekao je američki državni sekretar Colin Powell tokom iftara, nedavno održanog u State Departmentu u povodu svetog mjeseca Ramazana i posebno naglasio:

Najbitniji moment naših principa je da želja za reformama i modernizacija tih država moraju doći iznutra i da ta ostvarenja budu samonikla. Reforme i modernizacija ne mogu biti nametnute izvana. Mogu biti potpomognute ako su mudro skrojene prema uslovima svake zajednice i uz puno poštovanje kulturnih i povijesnih tradicija svake zajednice ponaosob.

U protekle dvije godine Sjedinjene države su pomogle oslobađanje preko 50 miliona muslimana koji su trpjeli pod represivnim režimima u Afganistanu i Iraku. Sjedinjene države su predvodile napore na okončavanju kriza sa izuzetno tragičnim posljedicama za muslimane. Mnoge neistine i grubosti izrečene su o Sjedinjenim državama, ali činjenice govore drugačije - istakao je gospodin Powell i dodao:

Predsjednik Bush će i u naredne četiri godine voditi Sjedinjene države naprijed uz puno poštovanje mirovnih procesa na Srednjem istoku, uz puno poštovanje reformi i modernizacija tamošnjih zajednica, uz punu podršku učvršćivanju demokratije na prostorima na kojima je nikad ranije nije bilo i uz puni angažman u borbi protiv terorizma.

Američki državni sekretar Colin Powell rekao je takođe da će ”reforme u zemljama Srednjeg istoka i sjeverne Afrike nesumnjivo uspjeti jer su sloboda i demokracija vrlo snažne univerzalne vrijednosti, a ne samo vrijednosti Zapada ili Sjedinjenih država.

XS
SM
MD
LG