Linkovi

Velike količine vitamina E, više štetne nego korisne - 2004-11-12


Tek objavljena studija koja se tiče korisnosti vitamina E, a kojeg mnogi Amerikanci uzimaju jer se nadaju da će on odagnati bolesti srca, pokazuje da ovaj vitamin u stvari zdravstveno stanje takvih pacijenata može učiniti gorim.

Jedan od četvoro Amerikanaca, uključujući Areha Howell-a, svaki dan uzimaju veće količine vitamina E.

”Uzimam vitamim E za zaštitu od bolesti srca.“

Međutim, novo istraživanje pokazuje da se time čini više štete nego koristi. Istraživači na univerzitetu John Hopkins u Baltimoru su pregledali 19 istraživanja vezano za ovaj problem. Ljekar Edgar Miller, šef znanstvenog tima na ovom univerzitetu kaže.

”Ljudi kojima je prepisana veća doza u okviru studije vitamina E podložniji su bili umiranju u odnosu na one koji su uzimali lažne lijekove ili šećerne pilule.“

Povećan rizik od umiranja od pet procenata povezan je sa dnevnom dozom od više od 400 takozvanih međunaordnih jedinica vitamina E.

Zbog čega su ove mega doze opasne, nije jasno, ali se ova pojava povezuje sa sposobnošću ovog vitamina da omogućava snažniji protok krvi.

Ljekar Edgar Miller.

”Vitamin E povećava protok krvi, te je tokom jednog našeg većeg istraživanja ustanovljeno da uslovljava povećan rizik od hemoralgičnog udara.“

Ja znam da prekomjerno uzimanje određenog vitamina može biti štetno-kaže Areh Howell. Nisam iznenađen, ali sam smatrao da je doza od 400 jedinica sigurna.

Odrasla osoba putem hrane prosječno unosi oko 10 jedinica vitamina E, a ukoliko uzimaju i multivitamin, onda se može raditi od 30 do 60 jedinica ovog vitamina. Istraživanje nije pokazalo da postoje povećani rizici po zdravlje ukoliko se uzimaju ove manje doze.

XS
SM
MD
LG