Linkovi

Dan vetarana - Praznik amerikanaca učesnika u ratovima - 2004-11-11


U 11 sati jedanaestog mjeseca 1918. okončan je Prvi svjetski rat. Predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 11. novembar Danom armije koji je postao državnim praznikom u Sjedinjenim državama.

1954. god. nakon što su se veterani iz Drugog svjetskog rata vratili kući, jedan od tih veterana, predsjednik Dwight Eisenhower zadržao je taj datum ali je naziv praznika promijenio u Dan veterana kojim se odaje počast američkim veteranima iz svih ratova, kako onim koji su poginuli tako i preživjelima.

Prošle godine na Dan veterana predsjednik Bush je izjavio da će okončati svoju misiju u Iraku i Avganistanu i da će neprijatelj biti pobijeđen i da će demokratija nadvladati.

Sukob u Iraku je ono na šta mnogi građani Sjedinjenih država misle na ovogodišnji Dan veterana dok su Amerikanci ti koji ginu u toj zemlji.

U Bella Visti, malom gradu na sjevero-zapadu Arkansasa, prošloga vikenda otkriven je spomen zid sa imenima njegovih stanovnika koji su služili u američkoj vojsci.

Austin Phillips se nalazio u patrolu u Bagdadu u maju mjesecu kada je ranjen u eksploziji u kojoj je izgubio nogu.

”Saznanje da sam podnio žrtvu za svoju zemlju izazvalo je u meni duboke emocije.“

I ovaj Dan veterana obilježen je kao i obično paradama i ceremonijama odavanja počasti veteranima iz davno završenih ratova i ratova koji se još vode.

XS
SM
MD
LG