Linkovi

Pozdravljeno izvinjenje Vlade RS porodicama žrtava Srebrenice - 2004-11-11


Predstavnici OHR-a i OEBS-a i Evropske Unije u B i H danas su pozdravili izvinjenje Vlade Republike Srpske porodicama srebreničkih žrtava sadržano u zaključcima Komisije za Srebrenicu a predstavnici entitetskih vlasti su najavili i dodatne korake u rasvjetljavanju istine o događajima u ovoj opštini tokom proteklog rata.

Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19.jula 1995.godine je važan korak u suočavaju sa istinama iz prošlosti na prostorima Bosne i Hercegovine. Saopštile su ovo, na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, portparoli OHR-a i OEBS-a, Ljiljana Radetić i Vedrana Dimitrijević, posebno naglašavajući vrijednost zaključaka Vlade Republike Srpske u vezi sa ovim pitanjem, pošto zaključci sadrže i izvinjenje za žrtve Srebrenice.

Prema njihovim riječima,OHR i OEBS ohrabruju Vladu Republike Srpske da nastavi aktivnosti koje će voditi trajnoj pravdi u skladu sa odlukama Doma za ljudska prava BiH.

I šefovi misija Evropske Unije u B i H su u saopštenju za javnost pozdravili ovaj izvještaj i pozvali vlasti Republike Srpske da brzo preduzmu sve mjere na pronalasku masovnih grobnica, identifikaciji žrtava i izvođenju pred lice pravde osoba odgovornih za ratne zločine.

S tim u vezi i potparol premijera Republike Srpske, Goran Radivojac je najavio dodatne korake u tom pravcu.

»Mi ćemo izvještaj proslijediti nadležnim sudskim organima koji treba da povedu postupke, odnosno da provedu procedure, utvrde u konkretnim slučajevima ko su osumnjičeni i da proces dovedu do kraja.«

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dušan Stojičić danas je izrazio očekivanja da će Izvještaj o Srebrenici biti prelomna tačka u uspostavljanju povjerenja među narodima naglasivši da srpski narod nikada neće prihvatiti tezu da je gencidan.

XS
SM
MD
LG