Linkovi

Nemiri u Holandiji nakon ubistva kontroverznog režisera, Thea van Gogha - 2004-11-11


Nedavno mučko ubistvo kontroverznog holandskog režisera Thea van Gogha, pokrenulo je talas protesta ali i nasilnih reakcija- zapaljene su islamske bogomolje širom Holandije, a europska javnost sve glasnije strahuje od radikalizacije.

Ubijeni režiser jeste za života pokrenuo brojna pitanja slobode žene u islamskom društvu i njene ravnopravnosti u suvremenom društvu. Medjutim, znatno ozbiljnija pitanja je pokrenula njegova mučka smrt - skoro ritualni čin smrti sa porukom iz Korana nožem probodenom uz tijelo ubijenog režisera, izazvala je talas protesta u doskora mirnoj, tolerantnoj i demokratskoj Holandiji.

Zemlja, koja je po svojoj demokratičnosti i toleranciji bila europski uzor, lupala je u šerpe, lonce, oglasile su se trube i sva dostupna sredstva za pravljenje buke. Na taj su način Holandjani protestirali zbog kažnjavanja prava da se iznese vlastito mišljenje. Vrlo vjerojatno, mnogi od njih bi imali nešto protiv stavova ubijenog režisera, ali im ni na kraj pameti ne bi bilo da zbog togapotežu nož na njega.

Holandska je štampa poručila tada pripadnicima islamske zajednice u toj zemlji kojih, prema procjenama, ima oko 1 milion - demokratija znači da od kritike nije poštedjena ni religija- Islam ništa manje od Hrišćanstva.

Od početka prošle sedmice holandska vlada je održala nekoliko hitnih sastanaka i konsultacija, uvjeravajući javnost da nema razloga za revanšizam. Medjutim, on je došao- zapaljene su neke od islamskih bogomolja na različitim krajevima zemlje, a od revanšizma nije ostala poštedjena ni susjedna Belgija - izgorjela je džamija na istoku Belgije, srećom bez ljudskih žrtava.

Dok holandski i belgijski premijer uvjeravaju javnost da nema mjesta panici i probudjenom revanšizmu, sve su češće parole na demonstracijama poput one:" Od danas sam postao rasist". Najšira javnost to opravdava reakcijom na tvrde islamiste, dok trezveniji analitičari upozoravaju da i ubica holandskog režisera ima dokazane veze sa medjunarodnim terorizmom i mrežom Al Qaede.

S tim u vezi, za Glas Amerike je jedan od istaknutih briselskih sigurnosnih analitičara izjavio da je krajnje vrijeme da se Europa probudi iz uspavanosti po kojoj terorizam nije ništa drugo nego "privatni obračun Bin Ladena i američkog predsjednika Busha".

XS
SM
MD
LG