Linkovi

Iftar u Bijeloj kući - 2004-11-11


Predsjednik Bush je sinoć u Bijeloj kući bio domaćin muslimanskim liderima obilježavajući u Islamu sveti mjesec Ramazan.

Predsjednik Bush je svojim gostima na iftaru rekao da je Amerika jača zbog američkih muslimana i sigurnija zbog odnosa Washingtona sa muslimanima u svijetu.

Kada je nastajala Amerika se opredjelila za pravdu i toleranciju, i mi se toga i danas držimo. Mi odbacujemo etničku i religijsku zatucanost u svakom obliku. Mi se borimo za društvo koje će poštivati život i vjeru svake osobe. Mi ćemo uvijek štititi osnovnu ljudsku slobodu: slobodu da se moli Bogu bez straha.

Kao Amerikanci rekao je predsjednik Bush, mi dijelimo posvećenost porodici, kako bi štitili i voljeli našu djecu. Mi dijelimo vjerovanje u Božiju pravdu i moralnu odgovornost čovjeka. Mi dijelimo istu nadu u budućnost mira. Mi toliko toga imamo zajedničkog i toliko toga da učimo jedni od drugih.

Sloboda nije dar Amerike svijetu. Sloboda je dar svemogućeg Boga svakom muškarcu i ženi na svijetu. U naredne četiri godine mi ćemo raditi na tome da taj dar slobode stigne do većeg broja muškaraca i žena na širem području Srednjeg Istoka. Radeći sa liderima u tom regionu mi možemo unaprijediti reforme i promjene u vitalnom dijelu svijeta, i dok to radimo, mi ćemo graditi bolju budućnost za ukupan ljudski rod.

Predsjednik Bush je rekao da sada i u Iraku porodice slave Ramazan u slobodnom društvu. Nakon decenija tiranije i straha irački narod svoju zemlju vodi prema demokraciji, rekao je predsjednik Bush, ponovo naglašavajući da će iračani u januaru na slobodnim izborima birati svoje vodje.

Imam Faizal Khan iz Islasmog centra u Washingtonu se takodjer obratio gostima na iftaru u Bijeloj kući:

Kada prekidamo naš post za Allaha, sjetimo se siromašnih i ljudi u nevolji, onih lišenih osnovnih sredstava za život, beskućnika, izbjeglica i mnogih pogodjenih gradjanskim ratovima i pomolimo se za uspjeh naše zemlje da bude model u svijetu. Bože pomozi nam da učinimo Ameriku mjestom susreta kultura i rasa gdje muškarci i žene jedni u drugim mogu naći različite sposobnosti, rekao je imam Faizal Khan na iftaru u Bijeloj kući, završavajući svoje obraćanje učenjem Fatihe.

Nedavno je domaćin tradicionalnom iftaru u State departmentu bio Colin Powell, a širom svijeta više od 60 američkih ambasada organizirale su druženje za iftar promovirajući razumjevanje izmedju muslimana i ne-muslimana.

XS
SM
MD
LG