Linkovi

Lideri širom svijeta upućuju izraze saučešća povodom smrti Yassera Arafta - 2004-11-11


U washingtonu predsjednik Bush je uputio izraze saučešća palestinskom narodu. U izdatom pismenom saopštenju predsjednik Bush kaže da smrt gospodina Arafata predstavlja značajan momenat u palestinskoj istoriji. Gospodin Bush također izražava nadu da će budućnost donijeti uspostavljanje nezavisne, demokratske palestinske države koja će živjeti u miru sa svojim susjedima. U saopštenju također stoji da se u prelaznom periodu koji predstoji sve zemlje moraju pridružiti pružanju pomoći na postizanju napretka ka miru.

U Jerusalemu izraelski premijer Ariel Sharon je rekao novinarima da smrt gospodina Arafata može, prema njegovim riječima biti istorijska prekretnica za Srednji istok i dodao na napredak ovisi od toga da li će novi palestinski lideri povesti rat protiv terora militantnih palestinskih grupa.

Britanski premijer Tony Blair je izjavio da je gospodin Arafat bio simbol palestinskog pokreta i da je radio na uspostavljanju mira na Srednjem istoku dodavši da je Nobelova nagrada za mir koja mu je dodijeljena 1994. god. zajedno sa tadašnjim izraelskim premijerom Yitzhakom Rabinom bila znak priznanja za njihove napore da se postigne mir.

Generalni sekretar UN-a Kofi Annan je rekao da će gospodin Arafat biti zapamćen po tome što je vodio palestinski narod ka prihvatanju principa miroljubive koegzistencije buduće palestinske države sa Izraelom.

Ruski predjsednik Vladimir Putin je rekao da je gospodin Arafat podredio svoj život ostvarenju pravednog cilja palestinskog naroda da stvore nezavisnu državu.

Evropska unija je odala priznanje onome što naziva neprikosnovenim opredjeljenjem gospodina Arafata palestinskom cilju i obećala je da će raditi sa novim palestinskim rukovodstvom na postizanju mira na srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG