Linkovi

M. Ivanić: Suradnja sa Hagom glavni izazov - 2004-11-11


U Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku danas je govorio i ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić. On je za Glas Amerike, Amri Alirejsović rekao da je govorio o dostignućima i rezultatima koje je BiH napravila.

”Tu prije svega mislim na političku stabilnost koja omogućava promjenu SFOR-a i dolazak EUFOR-a. Tu mislim na čitavu seriju od 40 zakona koji su u zadnjih 6 do 7 mjeseci usvojeni, a od kojih niti jedan nije nametnut.

Drugi dio govora je bio vše posvećen izazovima koji su pred nama. Očito da je glavni i, rekao bih, jedini izazov suradnja sa Haškim tribunalom. Ja sam tu ponovio opredjeljenost institucija BiH , i Republike Srpske da urade svoj dio obaveza. Ali sam podsjetio i na potrebu bolje suradnje izmedju zemalja u regionu i sa medjunarodnim institucijama koje su prisutne u BiH - Haškim tribunalom: EUFOR, NATO, OHR, EUPM. Ukoliko bi se sve to desilo mislim da bi se i taj dio medjunarodnih obaveza mogao ispuniti. U protivnom, ukoliko ne, mislim da će pitanje suradnje sa Haškim tribunalom ostati još uvijek otvoreno pitanje.“

VOA; Zanima nas i vaš komentar na izvinjenje Vlade RS, porodicama srebreničkih žrtava.

M. IVANIĆ: I to sam danas u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN-a sasvim jasno napomenuo, ukazujući da je to jedan značajan korak koji nas jednostavno približava istinskom pomirenju. Mislim da primjer Komisije za Srebrenicu treba pratiti i kada je riječ o nekim drugim teškim dogadjajima kojih je bilo. Mislim da je to dobar pokazatelj kako bi trebalo raditi zajednički na vraćanju medjusobnog povjerenja. Mislim, dok se svi zločini ne razotkriju da će pitanje povjerenja ostati nerješeno i da je primjer Komisije za Srebrenicu veoma pozitivan i da treba na svim stranama u BiH da pokaže kako treba raditi.

XS
SM
MD
LG