Linkovi

Prije dolaska u UN, Ashdown se u Washingtonu susreo sa Prosperom - 2004-11-11


P. ASHDOWN: Danas sam pred Vijećem sigurnosti UN-a govorio o tome koliki je napredak BiH ostvarila i mislim da su sva tri naroda dala veliki doprinos ka izgradnji države i provođenju reformi koje su potrebne za pridruženje Evropi i NATO savezu, ali velika prepreka koja još uvijek stoji na tom putu je neuspjeh, osobito Republike Srpske, da surađuje s Haškim tribunalom. Ukoliko se to ne postigne, to će biti fundamentalno kršenje Dejtonskog sporazuma i apsolutna i najveća prepreka za budućnost zemlje, rekao je za Glas Amerike gospodin Ashdown.

VOA: Gospodina Ashdowna smo zamolili i za komentar jučerašnjeg zvaničnog izvinjenja koje je vlada republike srpske uputila za masakr počinjen u Srebrenici.

P. ASHDOWN: Mislim da je to veliki korak naprijed--Srebrenica je doista najgori od svih zločina koji su se desili, ali ne i jedini. Sve strane su počinile užasne zločine i nadam se da oni koji pokazuju svoje liderstvo i koji su predani budućnosti svoje zemlje neće to iskoristiti kao upiranje prsta samo na Srbe. Činjenica je da su se oni suočili s prošlošću. Zemlja ne može izgraditi svoju budućnost ukoliko se ne suoči sa svojom prošlošću. Nadam se da će i ostali narodi u čije su ime počinjeni zločini imati istu hrabrost i slijediti primjer Republike Srpske.

VOA: Visoki predstavnik se jučer sastao i s ambasadorom State departmenta za pitanje ratnih zločina Pierre Richard Prosperom. Gospodin Ashdown naglašava da je i prilikom tog susreta iznio istu poruku kao i pred Vijećem sigurnosti.

P. ASHDOWN: Gospodin Prosper je rekao da shvata koji nam posao predstoji, a to je hvatanje ratnih zločinaca i osiguranje suradnje s haškim tribunalom. Razgovarali smo o posljedicama koje će se morati desiti ako do suradnje ne dođe, i apsolutno smo se složili o želji, nadi i volji međunarodne zajednice da osigura da Republika Srpska izvrši svoje obaveze. Mi želimo da oni uspiju.

VOA: Na pitanje da li nam može reći o kojim je posljedicama raspravljano, gospodin Ashdown je rekao da ne može reći, naglasivši samo da to zavisi od onoga šta kaže NATO, i od napretka koji se postigne. Ni ja ni gospodin Prosper niti međunarodna zajednica ne želimo da do posljedica dođe, mi želimo da vlasti Republike Srpske uspiju u ovom posljednjem zadatku, naglasio je za Glas Amerike visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

XS
SM
MD
LG