Linkovi

Napadači oteli trojicu rođaka privremenog iračkog premijera Iyada Allawija - 2004-11-10


Napadači su oteli trojicu rođaka privremenog iračkog premijera Iyada Allawija. Glasnogovornik premijera je potvrdio da su iz njihovog doma u Bagdadu oteti 75-ogodišnji rođak Ghazi Allawi, njegova supruga i snaha. U saopćenju koje je postavljeno na web stranicu ranije nepozante militantne grupe Ansar al Jihad se tvrdi da je ova grupa otela troje Alavijevih rođaka i prijeti da će ih obezglaviti u roku od 48 sati ukoliko gospodin Allawi ne zaustavi američke napade na Falluju i ne oslobodi sve iračke zatočenike. Autentičnost ovog saopćenja nije mogla biti potvrđena.

U vrijeme dok se u Falluji odvijaju borbe, pobunjenici u Iraku nastoje otvoriti druge frontove kako bi odvukli pražnju američkim i iračkim trupama, vršeći napade u nekoliko gradova, pri čemu je poginulo najmanje 28 ljudi. Policija u Bagdadu saopćava da je najmanje sedam ljudi ubijeno prilikom eksplozije u blizini policijskog kontrolnog punkta. Premijer Allawi je također produžio zatvaranje badgadskog aerodroma na sljedeća 24 sata. Na sjeveru u Baiji u žestokim borbama je poginulo najmanje devet ljudi, dok ih je 24 ranjeno.

U Mosulu je uveden policijski sat nakon što je pet osoba ubijeno u sukobima. Na drugim mjestima, prema američkim vojnim izvorima, jedan američki vojnik je ubijen a drugi ranjen prilikom ekplozije bombe u Baladu, sjeverno od Bagdada. U blizini grada Tuz na sjeveru zemlje, od eksplozije bombe pored puta poginulo je šest iračkih vojnika.

XS
SM
MD
LG