Linkovi

Ostavka najkontroverznijeg ministra pravosudja u američkoj istoriji - 2004-11-10


Kasno sinoć iz Bijele kuće je saopćeno da ministar pravosudja, John Aschroft i ministar trgovine, bliski prijatelj predsjednika Busha, Don Evans napuštaju vladu predsjednika Busha.

John Aschroft je bez sumnje bio jedan od najkontroverznijih Ministara pravosudja u američkoj istoriji.

Medjutim, ono što je najviše ljutilo njegove kritičare je najviše zadovoljavalo predsjednika Busha - njegovo nastojanje da Ministarstvo pravosudja agresivno okrene u oružje izvršne vlasti u borbi protiv terorizma.

Ono po čemu će se, bez sumnje, Aschrofta najviše sjećati je njegova naredba o hapšenju stotina stranaca nakon terorističkih napada 11 septembra 2001. John Aschroft je dobio dodatne ovlasti koje je vlada pribavila usvajanjem u Kongresu Patriotskog zakona, kojim su dozvoljena pojačana osmatranja osumnjičenih, snimanje njihovih telefonskih razgovora, i drugi oblici osmatranja, sve u ime borbe protiv terorizma.

On je ministar pravosduja koji je, u biti, pred Kongresom rekao da je bilo ko ko dovodi u pitanje njegovu politiku ne-patriota i anti-Amerikanac, kaže Anthony Romero iz Američkog udruženja za gradjanske slobode.

Iz Bijele kuće medjutim, predsjednik Bush je odao priznanje gospodinu Aschroftu, rekavši da je on časno i neumorno radio kao bi zemlju učinio sigurnijom.

Odlazak ministra Aschrofta nije iznenadjenje. Njegovi suradnici kažu da su posljednje godine za bivšeg senatora iz Missouria bile iscrpljujuće, a početkom ove godine počeo je da osjeća i zdravstvene tegobe.

U narednim danima, moguće su nove ostavke. Iz Bijele kuće su od najviših zvaničnika u vladi, koji žele da odu prije početka drugog mandata predsjednika Busha, zatražili da svoje ostavke ponude ove sedmice.

XS
SM
MD
LG