Linkovi

John Sattler: Mnogi pobunjenici pobjegli prije ofanzive u Falluji - 2004-11-10


Najviši američki vojni zapovjednici u Iraku su kazali da se pobunjenici u gradu Falluja kreću naslijepo, bez mogućnosti da komuniciraju ili koordiniraju napade. General potpukovnik John Sattler je danas izjavio da su mnogi pobunjenici pobjegli prije ofanzive, a da će preostali biti gonjeni i ubijeni.

Ranije je izvješteno da američke i iračke trupe sada kontrolišu 70 procenata grada, uključujući ključne mostove i zgrade.

Zvaničnici američke vojske su saopštili da je od ponedjeljka kada je počela operacija nazvana Zora ubijeno 11 američkih i dva iračka vojnika. Nema zvaničnih podataka o broju neprijateljskih žrtava. Pobunjenici opet tvrde da su kidnapirali 20 iračkih vojnika u Falujji. Na video snimku se vide ljudi obučeni u kamuflažne uniforme, ali koji licem nisu okrenuti prema kameri. Autentičnost ove trake nije mogla biti neovisno potvrđena.

U međuvremenu je glasnogovornik iračke vojske kazao da su iračke trupe na sjeveru Falujje pronašle kuće u kojima su otmičari ubijali taoce. Irački major general Abdul Qader Mohan je kazao da su vojnici našli na stotine kompakt diskova i dokumenata sa imenima zatočenika. Trupe su također u kućama pronašle crnu odjeću sličnu onoj koja se vidjala na video trakama na kojima su prikazana smaknuća.Nema informacija o taocima koji se sada drže, uključujući britanku Margaret Hassan i dvojicu francuskih novinara.

XS
SM
MD
LG