Linkovi

Otkriven idnetitet al-Qaidinog člana sa trake ABC-a - 2004-11-10


U Americi su kasno jučer objavljne nove informacije o video snimku kojeg je pribavila TV mreža ABC, na kojem maskirani čovjek, tvrdeći da je američki član al-Qaide upozorava na nove napade protiv Sjedinjenih Država.

Iz ABC-a su izvjestili da su nakon dvije sedmice analiza, američki zvaničnici gotovo sigurni u identitet zamaskirane osobe. Oni misle da je to Adam Gadhan sa juga Californije. Experti sigurnosti kažu da im je glas osobe koja zamaskirana na traci sebe naziva Azemom Amerikancem, pomogao da otkriju da je riječ o Gadhamu, nakon što su to uporedili sa snimkom njegovog glasa iz jedne ranije emisije na kablovskoj televiziji.

Prema ABC-u, Adam Gadahn, koji bi sada mogao imati 26 godina, je rodjen kao Adam Pearlmen, sin psihoppate muzičara koji je porodično prezime promjenio u Gadhan.

Adam je odrastao u Californiji na farmi koza, gdje su ga obrazovali roditelji, do 17-te godine kada napušta porodični dom, opsjednut heavy metal muzikom, kako je sam rekao.

On je u pokrajini Orange u Kaliforniji posjećivao džamiju gdje ga se sjećaju po pripadnosti lošoj grupi. Prije 6 godina on je iz Kalifronije preselio u Pakistan, odakle se roditeljima javio nekoliko mjeseci nakon terorističkih napada 11 septembra 2001. Američki zvaničnici kažu da još uvijek nema pravne sigurnosti da je Adam Gadhan osoba sa trake.

XS
SM
MD
LG