Linkovi

Kina najveći zatvor za novinare u svijetu - 2004-11-10


Kina je najveći zatvor za novinare u svijetu kaže se u najnovijem izvještaju organizacije Reporteri bez granica. Početkom ove godine Komitet za zaštitu novinara je saopštio da Kina poslednjih pet godina u svijetu prednjači po broju zatvorenih novinara.

Među desetinama novinara koji se trenutno nalaze u zatvorima u Kini je i Zhao Yan, istraživač za list New York Times. Kineske vlasti zatvorile su ga sredinom septembra ali mu nisu dozvolile da se sastane sa svojim advokatom ili članovima porodice. Više od mjeseca dana kasnije protiv njega je podignuta optužnica za odavanje državnih tajni strancima.

Ubrzo nakon što je Zhao Yan uhapšen glasnogovornik State departmenta, Adam Ereli je izjavio da su američki zvaničnici o njegovom slučaju razgovarali sa kineskom vladom.

”Mi smo zabrinuti zbog ovoga slučaja i njegovog utjecaja na novinare koji rade u Kini. Mi tražimo razrješenje njegovog statusa i izražavamo svoju zabrinutost za njega i ističemo svoj stav da je uloga slobodnih medija kritična u pružanju informacija za izgradnju snažnog civilnog društva.“

Prilikom svoje nedavne posjete Kini američki državni sekretar ponovo je visokim kineskim zvaničnicima izrazio američku zabrinutost zbog hapšenja gospodina Zhao Yana. Kineski zvaničnici međutim do sada nisu na to reagovali.

Svi takvi zatvorenici koji su u zatvorima zbog svoga stava zaslužuju da budu oslobođeni. Kao što je to prilikom svog govora u Shanghau početkom ove godine rekao potpredsjednik Dick Cheney, želja za slobodom je univerzalna i to je nešto što su uspješna društva naučila da prihvataju a ne da se toga boje.

XS
SM
MD
LG