Linkovi

Lord Ashdown: Republika Srpska bi u slijedeće 2, 3 nedjelje trebala ispraviti greške duge devet godina - 2004-11-09


Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown se nalazi u posjeti Washingtonui New Yorku na konsultacijama sa američkim zvaničnicima i zvaničnicima Svjetske banke i UN-a. Razgovori sa američkim zvaničnicima su se fokusirali na napore koje BiH provodi da bi osigurala prijem u Partnersvo za mir, te započela pregovore o pridruživanju EU. Visoki predstavnik je jučer u Washingtonu imao sastanak sa američkim ministrom odbrane Donaldom Rumsfeldom. U razgovoru sa Mirelom Bruk, gospodin Ashdown govori o sadržaju tog susreta.

Lord Ashdown: Razgovarali smo o BiH i posebno potrebi ispunjavanju obaveza kako bi se zemlja pridružila Partnerstvu za mir, a to je suradnja sa Haškim tribunalom. To je ogromna prepreka koja se nalazi između BiH i njene budućnosti, ne samo u odnosu na NATO savez , već i u odnosu na Evropu. Ministar Rumsfeld je jasno dao do znanja da BiH mora preći preko ove ograde. Ukoliko ona to uradi, njena budućnost je otvorena,u suprotnom njena budućnost je zatvorena.

VOA: Da li je u razgovorima spominjana Republika Srpska koju ste toliko mnogo puta upozorili na nesuradnju.

Lord Ashdown: Očigledno je da RS koja do sada nije uhapsila niti jednog optuženika za ratne zločine , temeljito krši ne samo međunarodne obaveze, već i Daytonski sporazum. Američki državni sekretar je bio vrlo jasan. Sve dok Republika Srpska ne stavi stvari na pravo mjesto, postoji stvarni rizik da će se proglasiti da BiH odnosno RS , krši Daytonski sporazum i da će zato snositi vrlo ozbiljne posljedice, kao što je nemogućnost prijema u NATO savez i Evropu, i to za cijelu BiH.

VOA: Da li to znači da će cijela BiH patiti zbog postupaka vlasti RS?

Lord Ashdown: BiH već pati zbog toga. Ta bi zemlja do sada već bila u Partnerstvu za mir, da nije ono što jeste. Da nema činjenice da je RS propustila da ispuni svoje obaveze, BiH bi već bila u Partnerstvu za mir i na putu u Evropu.Čitava zemlja zbog toga već pati. Sve dok je tako, vrata će biti zatvorena za svakog bh građanina, neće biti viza za ulazak u evropske zemlje, neće biti modernih ulaganja, mogućnosti za ulazak u EU, neće biti garancija od strane NATO saveza da neće doći do izbijanja rata. Sve to sada spriječavaju vlasti RS.

VOA: Da li u vidu imate značajnije sankcije prema RS?

Lord Ashdown: Ja nikada ne objavljujem mjere prije nego ću ih poduzeti. Ja to ne mogu odlučiti dok ne vidim šta će se desiti u sljedećih dvije do tri sedmice. Nadam se da će se nešto desiti , da će oni uspjeti, da će ispraviti ovih devet godina propusta. Međutim, nije ostalo puno vremena i oni moraju ovaj problem riješiti sada, a ja se nadam i želim da uspiju. Ako ne uspiju, onda ja moram razmotriti sljedeći korak.

VOA: Premijer Terzić je podnio ostavku, Predsjedništvo je o njegovoj ostavci trebalo razgovarati jučer i danas. Kakav je vaš komentar na trenutnu situaciju sa premijerom Terzićem?

Lord Ashdown: Ja nemam ništa s tim. U potpunosti je do domaćih vlasti da riješe problem.

VOA:Šta preporučujete domaćim vlastima.

Lord Ashdown: Ne bih se složio da bh vlastima trebam preporučivati šta da rade. Oni sami trebaju odlučiti šta da rade. Ja razumijem frustraciju premijera Terzića. Teško je upravljati Bosnom i Hercegovinom. Mislim da je razumno za njega da kaže da ukoliko ga stranke podržavaju u Vijeću ministara, da bi ga i članovi parlamenta trebali podržati u Parlamentu. Ali na koji način će se ovaj slučaj riješiti, šta će on uraditi - je do njega; na koji način će se prema ovom slučaju odrediti Predsjedništvo BiH, to je također njihova stvar.

VOA: Koliko dugo ostajete na dužnosti Visokog predstavnika u BiH.

Lord Ashdown: Moja supruga kaže do novembra sljedeće godine.

VOA: Kada će BiH postati samoodrživa zemlja koja će biti dio EU.

Lord Ashdown: Postepeno , rekao bih. Ukoliko uđemo u Partnerstvo za mir i Ugovor o pridruživanju i stabilizaciji, Bih je dobro na putu da postane stabilna zemlja, koja operira pod vlastitom vladom kao suverena zamlje na svom putu ka Evropi i NATO savezu.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown ima planirane susrete sa savjetnikom Colina Powella za pitanja ratnih zločina Richardom Prosperom i, zatim predsjednikom Svjetske banke Jamesom Wolfensonom, dok će se u četvrtak obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

XS
SM
MD
LG