Linkovi

Slab dolar,  jak euro - uticaj na američku i evropsku ekonomiju - 2004-11-09


Američki dolar je početkom ove sedmice dostigao najnižu vrijednost u odnosu na Euro. Experti to povezuju i sa pobjedom Busha na predsjedničkim izborima.

Prošlog petka je euro dostigao rekordnu vrijednost od blizu 1,3 dolara što, kažu eksperti, najviše pogadja strance, a pogoduje američkim izvoznicima.

David Wyss, glavni ekonomista u komapniji za tržište i istraživanja Standard and Poor s u New Yorku, kaže da stranci koji sada nastoje prodati robu u Americi, manje zaradjuju. Sa druge strane to podstiče izvoz jer je američka roba konkurentnija na medjunarodnom tržištu.

Padanje vrijednosti dolara u odnosu na euro je usljedilo zbog zabrinutosti oko cijena nafte, američke trgovine i velikog američkog deficita, kaže gospodin Wyss.

Kada je euro uveden 1999, startovao je ispod jednog dolara. 2000-te se mogao kupiti za 82 centa. U medjuvremenu je porastao za 57 posto.

Ako mislite da se poslovni svijet u Evropi tome raduje, varate se. Istina jak euro smanjuje evropljanima cijenu nafte jer se ona izražava u dolarima. Ali poslovni svijet gleda dalje od toga.

U Baselu, u Švicarskoj, predsjednik Evropske centralne banke, Jan-Claude Trichet je izrazio zabrinutost rastom vrijednosti eura u odnosu na dolar, nazvavši to brutalnim i ne dobrodošlim.

Zašto? Iz istog razloga iz kojeg to odgovara izvozu američke robe. Jak euro šteti prodaji evropske robe na američkom tržištu jer cijene postaju manje konkurentne.

Medjutim, monetarni expert u New Yorku. David Wyss kaže da je dolar duže vrijeme bio precjenjen. Podsjećajući na takozvani Njutnov monetarni zakon, da svaku precjenjenju vrijednost treba da sljedi jednak i opozit proces podcjenjivanja i da bi pravi omjer trebao biti dolar i 25 centi za jedan euro.

Ekonomisti kažu da su se stvari snažno okrenule protiv dolara da čak ni pozitivne vijesti o američkoj ekonomiji imaju malo uticaja na dalji pad njegove vrijednosti.

Na to je u New Yorku upozorio i američki minitar finansija iz vremena Billa Clintona, Robert Rubin, koji je bio savjetnik demokratskom predsjedničkom kandidatu Johnu Keriju, pozivajući obje partije da se što prije zabave tim pitanjem.

Jedan od faktora slabljenja vrijednosti dolara je i ponovni izbor George W. Busha i izgledi da će se njegova politika nastaviti još 4 godine. Administracija predsjednika Busha ostvaruje veliki deficit koji se mjeri u dolarima, a analitičari, uz to vjeruju da će Bijela kuća, mada to predsjednik Bush nije rekao tako izričito, biti zadovoljna da vidi još slabiji dolar, sobzirom da to pomaže američkom izvozu, čuva poslove i ekonomski rast.

Sa druge strane,Analitičari kažu da će Evropska Centralna banka učiniti sve što može kako bi spriječila da euro ne dostigne vrijednost od 1,4 dolara do isteka ove godine.

U komplikovanom svijetu novca ništa nije kako se na prvi pogled čini. Ali, ako zaradujete u eurima sada je prilika da posjetite Ameriku.

XS
SM
MD
LG