Linkovi

Hamid Karzai u Afganistanu želi uspostaviti multi-etničku vladu... - 2004-11-09


Novoizabrani avganistanski predsjednik Hamid Karzai je izjavio da se nada da će uspostavi multi-etničku vladu koja će rješavati probleme koji su posljedica tri decenije sovjetske okupacije, građanskog rata i talebanskog ugnjetavanja. Gospodin Karzai je još dodao da su njegovi ciljevi također poboljšanje avganistanske ekonomije, iskorjenjivanje korupcije i ilegalne trgovine drogom.

”Najveći uspjeh Avganistana, avganistanskog naroda je nevjerovatna lakoća kojom je sproveden politički proces, da je tim procesom sve na vrijeme realizovano i da je avganistanski narod u potpunosti učestvovao u tom procesu.“

Glasnogovornik State departmenta, Richard Boucher je saopštio da Sjedinjene države čestitaju gospodinu Karzaiu, kako se to kaže, na njegovom imenovanju kao prvog demokratski izabranog lidera Avganistana.

”Izbori su najnovija prekretnica na putu avganistanskog naroda ka demokratskoj vladi i snažnom civilnom društvu.“

U Kabulu udovica po imenu Nuzuko koja je glasala na izborima kaže da nije glasala samo zbog sebe nego i zbog svoje unučadi i naglasila da želi da Avganistan bude bezbjedan i da u njemu vlada mir.

Sljedeće godine avganistanski narod će napraviti još jedan izuzetno važan korak kada izađu na birališta kako bi glasali za članove državnog parlamenta i zvaničnike lokalnih vlada. Kako je rekao glasnogovornik State departmenta, Richard Boucher Sjedinjene države će nastaviti da podržavaju avganistanski narod u njegovom nastojanju da sebi obezbijedi svijetlu budućnost.

XS
SM
MD
LG