Linkovi

Peticija muslimanskih intelektualaca - 2004-11-08


Sve više muslimana diže svoj glas kako bi osudili promoviranje terorizma od strane vjerskih ekstremista. Nedavno je grupa arapskih intelektualaca potpisala peticiju u kojoj su rekli da žele da se priznatim muslimanskim klericima, za koje se zna da podstiču druge na nasilje, sudi na međunarodnom sudu po optužnici za podsticanje terorizma. Glasnogovornik te grupe je rekao da vlade nisu dovoljno oštro reagovale protiv tih ekstremnih klerika.

Peticiju su potpisali intelektualci iz Iraka, Jordana, Libana, Tunisa i Perzijskog zaljeva. Među onima koje muslimanski intelektualci žele da vide na sudu je Sheik Youssef al-Qardawi, Egipčanin koji boravi u Kataru. On je opravdavao napade na američke civile u Iraku i odobravao je kidnapovanja. Razne grupe u Iraku otele su do sada više od 150 stranih državljana. Na desetine njih je ubijeno. Intelektualci također optužuju al-Qaradawia za odobravanje ubistava liberalnih muslimana.

Muslimanski intelektualci također žele da se sudi saudijskim klericima Sheiku Ali Bin Khudeir al-Khudeiru i Sheiku Safar al-Hawallu. I jedan i drugi propovjedaju radikalne, nasilne poglede koje zastupa al-Qaida.

Intelektualci navode razne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a protiv terorizma za koje kažu da se trebaju iskoristiti kao osnova za uspostavljanje suda. Te rezolucije, kažu intelektualci, predviđaju upotrebu efektivnih mjera protiv pojedinaca i grupa umiješanih u terorizam kao i njihovo privođenje pravdi.

Muslimanski intelektualci pokušavaju postići da se proglase odgovornim oni koji zloupotrebljavaju Islam i odobravaju ubijanje nedužnih. Oni zaslužuju podršku svih muslimana bez obzira gdje se nalaze.

XS
SM
MD
LG