Linkovi

Lutrija za dobijanje useljeničke vize u SAD - 2004-11-08


U Lutriji za dobijanje useljeničke vize u Sjedinjene Države mogu učestvovati i gradjani BiH. Evo objašnjenja kako:

Onaj ko želi da se prijavi treba imati završenu srednju školu i dvije godine radnog iskustva u zadnjih pet godina u zanimanju koje zahtijeva barem dvije godine obuke, ili iskustva.

Mnogima u svijetu je ovaj program američke vlade dobro poznat. Kroz njega svake godine 50 hiljada ljudi dobiju vizu za stalni boravak u Sjedinjenim Državama. Vize su podjeljene u šest geografskih područja, prema stopi useljevanja u zadnjih pet godina, sa većim brojem viza u korist regije sa manjom stopom useljavanja. U programu ne mogu učestvovati zemlje iz kojih je u posljednjih pet godina u Ameriku uselilo 50 hiljada i više imigranata.

Gradjani iz BiH, mogu učestvovati, a sva potrebna objašnjenja mogu naći na svom jeziku na web stranici ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu. Adresa je www.usembassy.ba

Prijave za vizu 2006. godine su se počele podnositi u petak 5. novembra i mogu se podnositi do petka 7. januara 2005. godine. Već drugu godinu zaredom to je moguće učiniti jedino elektronskim putem, online kroz specijalno kreiranu web stranicu.

Iz State departmenta kažu da je ove godine broj servera za te potrebe utrostručen kako bi brže i lakše procesirali prijave svih zainteresiranih.

Učesnici mogu naći formulare za prijavu na internet adresi www.dvlottery.state.gov cijelo vrijeme dok traje registracijski period. I pazite, prijave upućene poštom neće biti prihvaćene, dakle valja sjesti za kompjuter i ispuniti prijavu, nakon čega ćete primiti potvrdu da ste registrirani za učešće u lutriji za dobijanje vize.

Sretno. Još jednom najlakše je sve ove detalje na vašem jeziku naći na web adresi američke ambasade u Sarajevu. www.usembassy.ba

XS
SM
MD
LG