Linkovi

Duže korištenje mobilnog telefona veće šanse za tumor - 2004-11-05


Rezultati studije sprovedene u Švedskoj ukazuju na to da ljudi koji 10 i više godina koriste mobilni telefon mogu biti u većoj opasnosti da obole od rijetke ne-kancerogene vrste tumora nazvane akustični neuromi. Tumori se pojavljuju na nervu koji vodi od unutrašnjeg uha ka mozgu. Šanse da se tumor pojavi veće su na onoj strani glave na kojoj se telefon obično drži.

Istraživanje su sproveli istraživači Karolinskog instituta u Štokholmu. Oni su također utvrdili da nema povećane opasnosti od pojave te vrste tumora kod onih koji mobilni telefon koriste kraće od 10 godina.

U vrijeme kada je istraživanje sprovedeno samo su analogni telefoni bili u upotrebi već 10 godina. Gotovo svi analogni telefoni iz ranijih serija emitovali su veće elektromagnetsko zračenje od digitalnih mobilnih telefona kakvi su sada u prodaji.

Istraživači, međutim, kažu da ne mogu biti sigurni da se rezultati istraživanja odnose samo na upotrebu analognih telefona i dodaju da se trbaju sprovesti daljnja istraživanja.

Nekoliko ranije laboratorijski izvršenih eksperimenata pokazalo je da zračenje koje emituju mobilni telefoni može imati efekta na ćelije mozga. Istraživanja međutim izvršena na ljudima nisu dala nikakve dokaze da ti telefoni predstavljaju rizik po ljudsko zdravlje. Stručnjaci ipak preporučuju da djeca izbjegavaju korištenje mobilnih telefona na duže vrijeme jer je njihov mozak još u razvoju.

Ta studija je organizovana u sklopu šireg istraživanja pod nazivom Interphone iza kojeg stoji Institut za istraživanje raka pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Cilj te šire studije je da utvrdi da li elektromagnetno zračenje koje emituju mobilni telefoni utječe na ljudsko zdravlje. Konačni rezultati te studije očekuju se početkom sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG