Linkovi

Povećana zabrinutost situacijom u Darfuru - 2004-11-05


Situacija u regionu Darfura na zapadu Sudana izaziva dodatnu zabrinutost. Djelujući u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, generalni sekretar UN-a Kofi Annan je podnio izvještaj u kojem kaže da postoje snažne indikacije da su se na području Darfura desili masovni i sistematski vršeni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti. To je potvrdio veliki broj visokih UN-ovih stručnjaka za ljudska prava koji su posjetili taj region.

Događaj koji se nedavno desio u Darfuru i koji je izazvao veliku uznemirenost je kampanja, i to kako se čini organizovana od strane sudanske vlade da silom izmjesti ljude iz kampova za raseljena lica. Drugoga novembra u kampu u blizini Nyala na jugu Darfura vojnici i policija uništili su prihvatilišta i nasilno izmjestili na stotine ljudi.

Glasnogovornik State departmenta Richard Boucher kaže da Sjedinjene države snažno podržavaju generalnog sekretara UN-a u njegovom izražavanju duboke zabrinutosti zbog nastojanja sudanske vlade da nasilno razmjesti civile iz kampova u južnom Darfuru i izražavaju zabrinutost zbog onemogućavanja dostave humanitarne pomoći u te kampove.

”Prisilno izmještanje je u direktnoj suprotnosti sa vodećim principima Ujedinjenih nacija o unutrašnjem raseljavanju i kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1556 i 1564 i mi pozivamo sudansku vladu da obustavi nasilno premještanje civila, povuče snage koje u okruženju drže kampove i humanitarnim radnicima odmah dozvoli pristup kampovima.“

Sada se pod pokroviteljstvom Afričke unije vode razgovori između pobunjenika iz Darfura i sudanske vlade. Uz pomoć Sjedinjenih država Afrička unija je počela sa raspoređivanjem promatrača u tom regionu. Od ključne je važnosti kao što je to jasno dalo do znanja Vijeće sigurnosti UN-a da se zaustavi svako nasilje u Darfuru i da oni koji su za njega odgovorni, budu kažnjeni.

XS
SM
MD
LG